Döbbenetes hírek érkeztek: leállítja termelését Európa nagy műtrágyagyára

Döbbenetes hírek érkeztek: leállítja termelését Európa nagy műtrágyagyára

agrarszektor.hu
Szeptembertől leáll Litvánia legnagyobb műtrágya gyára. A gyártó és forgalmazó Achema a döntést a megemelkedett gázárakkal magyarázza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Leállítja a termelését szeptembertől a legnagyobb litván műtrágyagyár, az Achema. A cég vezetői szerint a megemelkedett gázárak miatt már nem tudnak versenyképes áron sem termelni, sem forgalmazni, ezért döntöttek így. Az Achema a leállás miatt több tízmillió eurós veszteségre számít - írta meg az Euronews.

Tavaly 60 eurót fizettünk megawattóránként. Ez már akkor is soknak számított. Jelenleg a gáz ára 280 euró, ami négyszerese a tavalyinak. A műtrágya ára pedig a duplájára nőtt, mert Európán kívülről érkezik

- mondta az Achema vezérigazgatója, Ramunas Milauskas.

Bár a műtrágyát most magasabb áron lehet eladni Európában, mint korábban, az előállítása is nagyobb mértékben drágult. A műtrágya ára a kétszeresére, önköltsége viszont a négyszeresére nőtt a gáz drágulása miatt.

Az Achema vezérigazgatója arra számít, hogy a költségek tovább növekednek, ezért a munkavállalóik 5%-ától nagy valószínűséggel meg kell válniuk. A litván gyárat csak átmenetileg zárták be, miután már tavaly szeptembertől csökkentett üzemmódban működtek. Az alkalmazottak az újranyitásig karbantartási és területőrzési feladatokat látnak el.

Az Achema szakszervezetének elnöke, Birutė Daškevičienė, elmondta: tárgyalnak a cégvezetéssel, hogyan biztosítsák az alkalmazottak jövedelmét a leállás ideje alatt. Mint mondta, a szakszervezet még dolgozik az álláspontján, de hamarosan nyilvánosságra hozza - írja az LRT, a litván nemzeti rádió és televízió honlapja.

Jonava polgármestere, Mindaugas Sinkevičius a leállást követően azt nyilatkozta, hogy a cég nem hagyhatja magára az alkalmazottait. A balti hírügynökségnek (Baltic News Services) adott interjújában arról beszél, legalább három hónapos leállásra számítanak.

A litván munkatörvény előírja a munkáltatóknak, így az Achemának is, hogy az átlagkereset 40%-át fizessék ki a leállás során. A város polgármestere szerint azonban a cég felajánlhatna a szakszervezetnek egy sokkal "előnyösebb díjazást", azért, hogy így is felelősséget vállaljon a társadalomért és dolgozóiért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?