Gazdák, figyelem! Óriásit bukhat az, aki ezt nem tartja be

Gazdák, figyelem! Óriásit bukhat az, aki ezt nem tartja be

agrarszektor.hu
Szeptember hónap végéig- vagy a főnövény lekerülése után 30 nappal - el kell készíteni az AKG/ÖKO szántó és ültetvény előíráscsoportok esetében a 2. évre vonatkozó tápanyaggazdálkodási tervet (TGT) talajvizsgálatra alapozottan, illetve amennyiben releváns, a levélanalízist is figyelembe kell venni. Fontos, hogy az AKG vonatkozásában a TGT-t az 59/2008 FVM rendelet (Nitrátrendelet) figyelembevételével kell elkészíteni, a meglévő zöldugar kultúrákra műtrágyázást ne tervezzünk!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A TGT-t talajtani szakértő bevonásával kell elkészíteni, aki az elkészített terv aláírásával igazolja a közreműködését. A TGT-t a saját gazdaságára vonatkozóan önállóan elkészítheti az a támogatást igénylő (beleértve a gazdasági társaságok, a gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőjét, alkalmazottját vagy tagját, az egyéni vállalkozót vagy alkalmazottját), aki szerepel a szaktanácsadói névjegyzékben, vagy nem szerepel a szaktanácsadói névjegyzékben, de a 9. számú melléklet szerinti felsőfokú végzettséggel rendelkezik - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben az adott évben ugyanazon táblán egymást követően több növénykultúra kerül termesztésre, minden növénykultúra esetében külön TGT-t kell készíteni. A keverékek egy növénykultúraként veendők figyelembe. A meghatározott dózisoknál magasabb kijuttatás esetén szankcióra lehet számítani. Fontosnak tartják azt, hogy a talajvizsgálati eredményeket a gazdálkodók ténylegesen ismerjék meg, hiszen ez mutat „vérképet” talajukról jelezve az esetleges beavatkozási szükségleteket pl. meszezés, mikroelempótlási igények, melyek hiánya sok esetben a növény egészségét, a többi elem hasznosulásának mértékét is negatívan befolyásolhatja. Az elkészített TGT ténylegesen segítséget nyújthat a gazdálkodónak, mely által esetlegesen csökkenthető az inputanyagszükséglet.

Másik fontos dátum, hogy amennyiben az AKG/ÖKO ültetvény esetében kivágást és újratelepítést tervezünk, azt csak október 1-március 31. között tegyük meg, mert ennek figyelmen kívül hagyása esetén az adott kötelezettségvállalással érintett terület (KET) a támogatásból kizárásra kerül, s az eddig felvett támogatási összeget vissza kell fizetni. A kivágás és újratelepítés tényét nem kell bejelenteni a Kincstár felé. Azon ültetvényeket, melyek a támogatási kérelem idején még nem voltak eltelepítve, a 2023. évi egységes kérelem szankciómentes benyújtásának jogvesztő határnapjáig kell eltelepíteni. Ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes KET-en lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne feledjük, hogy a támogatástól függetlenül a Termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény értelmében a 2500 m2-nél nagyobb gyümölcsültetvény termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon - a kísérleti gyümölcsültetvény kivételével - a telepítési hatóság általi nyilvántartásba vételét követően telepíthető, valamint a bekövetkező változásokat 30 napon belül jelezni kell a megyei kormányhivatalok telepítési hatóságánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?