Szuperkedvezményes hitelt kapnak a magyar gazdák: mutatjuk, mit kell tudni róla

agrarszektor.hu
Közzétették azt a kormányhatározatot, amely szerint az állattartók és az aszálykárosult termelők 3 százalékos kamattal vehetik fel szeptember 20-tól az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt az év végéig. Már a kedvezményes beruházási hitel MAX is igényelhető.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Megjelent a kormány határozata az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel költségeinek emelt szintű kamattámogatásáról. Az indoklás szerint erre a történelmi léptékű aszály által okozott károk következményeinek enyhítése, a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása és az élelmiszerellátás biztonságának megőrzése érdekében van szükség.

A határozat szerint az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt emelt szintű kamattámogatással az állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe a szeptember 20. után megkötött és 2022. december 31-ig hatályba lépő ilyen folyószámlahiteleikhez. Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalékos úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével 3 százalék - írja közleményében a Bank360.hu. Az agrárminiszternek kell gondoskodni a kamattámogatás biztosításához szükséges miniszteri rendeleteinek a módosításáról, és a 2023-as költségvetés terhére 2,58 milliárd forint többletforrásról, 2024-ben és 2025-ben 2,88, 2026-ban pedig 720 millió forintról.

A kormány határozatában foglalt rendelkezések megfelelnek Nagy István agrárminiszter szeptember 4-i bejelentésével. A miniszter szerint augusztus végéig 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek be a termelők aszálykárt. A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű növényeket különösen súlyosan érintette, ennek következtében pedig az állattenyésztők takarmányellátása is veszélybe került, mert kevés és nagyon drága a takarmány.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel a döntéssel az Agrár Széchenyi Kártya az érintettek számára az év végéig olyan kedvezővé válik, mint az augusztustól elindult Széchenyi MAX hitelek, amelyeknek hasonló a kamatozása. Az Agrár Széchenyi Kártya a MAX termékek mellett is elérhető maradt, de eddig más kamatozással. Ez az 1 havi BUBOR értéke plusz 4 százalék, melyhez 4% kamattámogatás kapcsolódik. Az 1 havi BUBOR jelenleg 11,86 százalék. Ebből látszik, mekkora plusz kedvezményt kaptak most az érintett mezőgazdasági vállalkozások. Az Agrár Széchenyi Kártyát 500 ezertől 200 millió forint hitelösszegig lehet felvenni 12, 24 vagy 36 hónapra. Az extra kamattámogatás mellett az aszálykárosult gazdálkodók számára lehetőség van a törlesztési moratóriumon igénybevételére is a már felvett hiteleikre. Azoknak a mezőgazdasági cégeknek, amelyeknek ebben a helyzetben is van lehetőségük a beruházásra, megnyílt az új MAX hitelek között a kedvezményes Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?