Véget értek a békeévek a magyar agráriumban: nehéz idők várnak a gazdákra

Véget értek a békeévek a magyar agráriumban: nehéz idők várnak a gazdákra

agrarszektor.hu
Gond van a magyar mezőgazdaságban (is), ez kétségtelen. Számtalanszor hallhattunk már az aszályról, a klímaváltozásról és más problémákról is, arról azonban kevés szó esik, hogy vajon valóban csak az éghajlat-e a felelős problémákért? Az említett tényezők kedvezőtleh hatása vitathatalan, de itt az ideje kicsit átfogóbb képet kapni arról, hogy miben kell még fejlődnie a hazai agarárium szereplőinek. Annyit elöljáróban elárulhatnunk, hogy a talajnál kell elkezdeni az "alapozást".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Kukorica Kör Egyesület szakmai rendezvényén, Gödöllőn elmondta, hogy a mezőgazdaságban az élelmiszer-termelés, az állattenyésztés vagy éppen a növénytermesztés mind-mind a talajtól indul - az idei év is ezt mutatta meg. Ha a talajhasználattal gondok vannak, az az egész termelésre hatással van. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy óriási a lemaradásunk az öntözésfejlesztésben. Kiemelte, tény, hogy az aszály egyedülálló volt idén, hiszen importra eddig sosem volt szükség kukoricából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Remélem, ez egyedi eset lesz, és a következő években ez nem fordul elő. Aszály biztosan lesz, ezt tollba is merem mondani. Nagyon keveset beszélünk arról a felelősségről, amik a földhasználatot vagy a gazdálkodót érintik. Valóban sok nehézséggel kellett/kell megküzdenie idén az ágazat szereplőinek, de nem kerülhető meg a gazda szerepe és felelőssége sem

- emelte ki Gyuricza Csaba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem állunk jól öntözésfronton sem

Gyuricza Csaba, mint mondta, messze vagyunk a jótól az öntözést illetően, hiszen továbbra is 100 ezer hektár alatt van a tényleges öntözött területek száma.

Túl sokan és túl sokat remélnek az öntözéstől. Nagyon fontos, hogy ne akarjunk mindenhol öntözni, hiszen kezdjük ott, hogy nem is tudnánk. Nekünk azokra a területekre kell koncentrálni, ahol sosem lehet öntözni, de termelni szeretnénk vagy éppen termelés folyik. A vetésforgó, vetésváltás, a vetőmagválasztás, a technológia, a megfelelő szaktudás, ezek mind-mind szerepet játszanak a termelésben

- fogalmazott.

A lehullott csapadék helyben tartása pedig szintén elengedhetetlen, mivel, ahol vízpazarló gazdálkodást folytatnak, nem figyelnek oda a talajra, ott nem lesz ilyen éghajlati körülmények mellett eredményes a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Futó Zoltán, egyetemi docens (MATE Szent István Campus, Szarvasi képzési hely - Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszék) is egyetértett azzal, hogy van hova fejlődnünk az öntözést illetően.

Ki merem jelenti, hogy az öntözés és a talaj vízgazdálkodása a legbonyolultabb agrotechnikai műveletek egyike. A szakmai háttér jelenleg a vízgazdálkodás szempontjából igen gyenge, emellett nagyon nagy a korszerűtlen öntözési berendezések aránya is. Az is lényeges, hogyha öntözünk, akkor öntözzünk megfelelően! Hogy egy példát mondjak: a vízágyúzás nagyon rossz a hatással van a talajra, egy jó talajszerkezetet is könnyedén tönkre tudunk tenni vele. Még egy elengedhetetlen dolog: csak akkor lesz jó a növénynek, ha a talajban lévő mikroorganizmusoknak is jó. Az öntözést és a talajt nem lehet elkülöníteni egymástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58