Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a növényekkel kapcsolatban

Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a növényekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
A melatonin természetes hormonfejlődésben betöltött szerepéről jelent meg közös tanulmányuk a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ, valamint az Élelmiszertechnológiai Intézet kutatóinak a Frontiers in Plant Science nemzetközi szakfolyóirat Woman in Plant Science 2022 című különszámában. Vizsgálataik bizonyították, hogy a melatonin szabályozza a növények fejlődését, valamint különböző környezeti stresszre adott válaszait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A melatonin az emberek, valamint az állatok legtöbb élettani folyamatának szabályozásában részt vesz. Az utóbbi két évtized kutatásai rávilágítottak azonban arra, hogy a melatonin szintézise a növényekben is megtörténik, lényeges szabályozó szerepe lehet a magok csírázásában, gyökerek, hajtások növekedésében, az öregedés késleltetésében, illetve a környezeti abiotikus stresszek kivédésében - Debreceni Egyetem weboldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatások eredményeként biostimulátorként kezdték el használni a melatonint a szántóföldi kultúrák hozamának javítására. A termelt, azaz endogén melatonin bioszintézis, a külsőleg, biostimulátorként adagolt - exogén - melatonin kölcsönhatásának, illetve a növekedésre kifejtett hatásairól azonban nagyon kevés információval rendelkezünk. Ennek a természetes hormonnak több funkciója is van, így nem kérdőjelezhető meg, hogy a növényekre és a tápláléklánc többi tagjára nemcsak kedvező, de toxikus hatása is lehet, ha nem megfelelő időben és nem kellő mennyiségben alkalmazzuk. Különös tekintettel a szántóföldi környezetben élő baktériumokra és gombákra, mikroflórára és például a talajban élő állatokra

- fejtette ki Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Élelmiszertechnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A kutatócsoport tagjai in vitro tenyésztett és különböző fejlődési-növekedési szakaszokból származó burgonya-növény endogén melatonin szintjét vizsgálták stresszmentes helyzetben és stressz-állapotot követően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kutatásaink szoros összefüggést tártak fel az auxin növényi hormon endogénszintje, valamint a melatonin és az aszkorbinsav szintje között. A melatonin kettős szerepet töltött be a stressznek kitett növényekben: antioxidánsként és növekedésszabályozóként is működött. Az endogén melatoninszintet a növény állandó szinten tartotta a stresszhatást követően, védelmet biztosítva a stressz okozta membránkárosodás ellen, emellett a stresszelt növények biomasszáját is megnövelte 

- ismertette Dobránszki Judit, a DE MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ tudományos tanácsadója. Remenyik Judit hozzátette: a vizsgálatok bebizonyították, hogy a növényekben a melatonin szabályozza a növekedést, a fejlődést, valamint a különböző környezeti stresszre adott válaszokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kutatási eredményeink a melatonin növényekben betöltött szerepének jobb megértésével hozzájárulnak egyebek mellett a hatékonyabb mezőgazdasági felhasználáshoz, így például a biostimulátorként való alkalmazási protokoll javításához

- egészítette ki Dobránszki Judit. A kutatás részben a TKP2021-EGA-20 (Biotechnológia) számú projekt keretében, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?