Ez a növény óriási biznisz lehet a földeken: egyre többen termesztik Magyarországon

Ez a növény óriási biznisz lehet a földeken: egyre többen termesztik Magyarországon

agrarszektor.hu
Az elmúlt húsz év alatt a napraforgó a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. A 700 ezer hektáros 2022-es termőterület új rekordot jelent a növény hazai termesztésében. Bár az idei rendkívül nehéz szezon megtörte az elmúlt évek jó eredményeit, a napraforgó piacvezető Syngenta prognózisa szerint a jövőben továbbra is nagy kereslet lesz a növény iránt, hangzott el a vállalat kezdeményezésére indított 6 tonna szakmai program összegző konferenciáján.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Tóth Tamás, a Syngenta Duna Régiójának vetőmag marketingvezetője elmondta: egyre nagyobb a kereslet a napraforgó iránt. Míg tíz éve 36 millió tonna volt a globális termelés, napjainkban a 60 millió tonna felé közeledik a megtermelt napraforgó mennyisége. Magyarország élen jár a napraforgó termesztésében, idén már 700 ezer hektáron termesztették a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrát, amelynek több mint hatvan százaléka Syngenta hibrid, a vállalat továbbra is nagy előnnyel vezeti a hazai piacot. A szakember kifejtette: a koronavírus-világjárvány csökkentette a hagyományos idegenforgalmi és éttermi étkezési olajigényeket, viszont megnőtt az otthoni fogyasztás - írja a Syngenta közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen kívül nagy ökológia lábnyomot hagyó pálmaolaj és a szójaolajhoz képest a napraforgó fenntarthatóbb növény, gyakorlatilag helyben önellátó lehet Európa. Az olívaültetvényeket pedig egy súlyos betegség pusztítja. Így az élelmiszeripari főszereplők figyelme is egyre inkább a napraforgó felé fordul, így a növény egyre inkább felértékelődik. Piaci információk szerint a szektoron belül is emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó iránti igény, az ebből készült olaj egészségesebb, magasabb hőstabilitással bír, és a termék tovább eltartható.

Kitűnő genetika hordozza a nagy termést

Mint a programot értékelő a konferencián több ízben is elhangzott: a fenntartható, integrált gazdálkodás 3 pillére a genetika, a növényvédelem és a megfelelő agronómiai gyakorlat. Albrecht László, európai napraforgó portfólió vezető a Syngenta vetőmagokkal kapcsolatosan elmondta: a felborult éghajlati folyamatok és a gazdálkodás jövedelmezőségét befolyásoló tényezők változásai nagy kihívás elé állítják a nemesítőket. A Syngenta stratégia célja, hogy portfólióját olyan hibridekkel bővítse, amelyek fokozottan ellenállóak a betegségekkel, például a peronoszpórával és egyéb kórokozókkal szemben, és jól tűrik a környezeti stresszt.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Syngenta genetika még többre képes, ehhez az innovatív fajtákon túl hatékony növényvédelmi megoldásokkal és szakmai tapasztalatok átadásával segítjük a partnereinket. Európa több országban is élénken érdeklőknek a 6 tonna programunk iránt, amelyben több mint 50 gazdálkodó partnerünk bevonásával azt vizsgáljuk, hogyan lehetne a lehető legjobban kiaknázni a napraforgó genetikában rejlő potenciált. A kezdeményezés nem azt jelenti, hogy pár éven belül mindenki 6 tonnát arat majd, de azt gondoljuk, hogy az itt szerzett tudás és tapasztalat révén egyre többen juthatnak magasabb termésszintre

- hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Harmadik faktor: a hatékony technológia

A napraforgó termesztésének harmadik eleme a hatékony termesztéstechnológia, amely a talajművelést, a tápanyag-utánpótlást, a vetés, a növényvédelmet, a sorok tájolását, a sortávolságot és az öntözést foglalja magába. Dr. Piukovics László sales effectiveness manager a napraforgó aszályos körülmények közötti termesztési lehetőségeit mutatta be. Mint elmondta: a korai fejlődési szakaszban a szárazság kevésbé hat negatívan a napraforgó termésére, a kritikus periódus a virágzás kezdetétől az érés végéig tart. A napraforgó összes vízigénye közel 450-470 mm a tenyészidő során. Zilahi András, a technikai fejlesztési csapat vezetője pedig a tőszám és a sortáv kérdéskörét járta körbe előadásban.

A szakember hangsúlyozta: a cél egységnyi területen a kaszattermés maximalizálása a növénysűrűség és térállás optimalizálásával, maximálisan kihasználva a növények számára elérhető természeti energiaforrásokat. Szeleczki Attila fejlesztőmérnök előadásában kifejtette: a 6 tonnás programban idén az okszerűbb nitrogén-utánpótlás volt a középpontban, jövőre pedig a mikro- és makrotápanyagok szerepét veszik alaposabban górcső alá. Az idei évben a programban résztvevő partnereknél ásványi nitrogén vizsgálatot végeztek a talaj 0-90 centiméteres mélységeiből, mert nagyon fontos megismerni, hogy pontosan mennyi nitrogén áll a rendelkezésre a napraforgó mélyre nyúló gyökérzónájában. A 90 cm-ben mért humusztartalom és a megcélzott termés adja a kiszórandó nitrogén mennyiségét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy nehéz évben is vannak kiemelkedő eredmények

Az idei rendkívül nehéz termesztés szezonban az eredmény 2 tonna körül várható országos átlagban, amely elmarad a korábbi évek magas eredményeitől. A termésátlag tájegységenként nagy szórást mutat, vannak olyan térségek, ahol a 4-5 tonnás eredményt is sikerült elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?