Bejöhet a gazdák számítása? Ezzel a növénnyel nagyot lehet szakítani idén

Bejöhet a gazdák számítása? Ezzel a növénnyel nagyot lehet szakítani idén

Továbbra is erős a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, a tavalyi évhez képest minimálisan, 2 százalékkal csökkent csak a növény vetésterülete, amely a szakértők előzetes becslésénél végül jóval nagyobb lett. Az állományok mostanra csillagbimbós állapotban vannak, és egyelőre a károsítókkal se volt komolyabb baja a termelőknek. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint idáig minden rendben ment, és ha a szezon végéig kitart a kedvező időjárás, 2024 még akár jó éve is lehet a napraforgónak Magyarországon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Oil World szakértői a 2022/2023-as gazdasági évhez képest 4%-kal nagyobb, 58 millió tonna napraforgómag-termésre számítanak világszinten a mostani gazdasági évben. A várható felhasználás 60,4 millió tonna, a termény zárókészlete pedig 4 millió tonna lehet. A Tallage májusi tájékoztatása szerint Franciaországban a sok csapadék, a madarak és a meztelen csigák kártétele miatt egyes területeken újra kellett vetni a napraforgót, Spanyolország középső részén pedig a hűvös, esős időjárás jelentősen lassította a vetési munkákat - olvasható az Agrárgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában kedvezőek voltak a feltételek a vetéshez. Az Európai Unióban az előző évihez képest 1%-kal nagyobb területről, 4,9 millió hektárról arathatnak napraforgómagot az idén, Romániában 1,3 millió, Bulgáriában 880 ezer, Franciaországban 820 ezer, Spanyolországban 770 ezer hektárt foglalhat el a növény 2024-ben.

Egyre fontosabb növény lesz itthon

Hazánkban a napraforgó termesztése szinte folyamatos növekedésben volt az elmúlt 20 évben és olyan is előfordult már, hogy a vetésterület meghaladta a 700 ezer hektárt is. A szakértők áprilisban a korábbi évekhez képest kisebb területre számítottak: a prognózisuk szerint 600-650 ezer hektár között várható a napraforgó idei vetésterülete. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint végül azonban csaknem 700 ezer (699,9 ezer) hektáron került a földbe napraforgómag, ami csupán 81 hektárral volt kevesebb az előzetesen tervezettnél. Ez egyébként mindössze 2%-kal kevesebb a 2023-as, 714 ezer hektárnál. Az AKI által közzétett operatív jelentések szerint május 14-ére szinte teljesen befejeződtek a munkák. A vetésterület közel egyharmada, 31,5%-a az Észak-Alföldön, csaknem egynegyede, 22,7%-a pedig a Dél-Alföldön helyezkedik el. Egy évvel ezelőtt a bevetett terület pedig elérte a 706,9 ezer hektárt, ami 7,9 ezer hektárral volt kevesebb a tervezettnél. 

Mint ismeretes, Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékhoz is az egyik legjobban adaptálódó kultúra. A napraforgónál a befektetés megtérülése relatíve biztonságosabb, mivel alacsonyabb termelési költség jellemzi hektáronként, mint például a kukoricát. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási anomáliák és hőségnapok pedig a napraforgót kevésbé érintik, mint a kukoricát vagy a repcét. De hogyan látják a helyzetüket a napraforgóval foglalkozó termelők? Milyenek az idei tapasztalataik a növényt illetően? Az Agrárszektor erről kérdezte őket.

Fürsztner Balázs, a hódmezővásárhelyi HÓDAGRO Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy 2024-ben 250 hektáron vetettek napraforgót, ez a tavalyihoz képest 50 hektárral kevesebb. Magával a vetéssel minden rendben volt, időben, sőt, kicsit talán előbb is el tudták kezdeni, és gond nélkül be tudták fejezni a munkálatokat, mert akkor épp nem volt eső. A szakember beszélt arról is, hogy az állományok a májusi esőknek köszönhetően nagyon megindultak, és most már csillagbimbós állapotban vannak, ugyanakkor szép és egységes képet mutatnak. A növények védelme érdekében eddig egy alapgyomirtást és egy egyszikű gyomirtást hajtottak végre - közölte Fürsztner Balázs, hozzátéve, hogy még most, a csillagbimbós állapotban terveznek egy gombaölőszeres kezelést is, amit várhatóan a héten fognak végrehajtani. A kilátásokat illetően a Csongrád-Csanád vármegyei vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetője óvatosabban fogalmazott, ugyanis még nem látták, mekkora tányérok lesznek. A tőszámok viszont szépen megvannak, és nem volt vadkár se az állományokban. A várható hozam kapcsán Fürsztner Balázs 3 tonna/hektáros eredményt mondott, de kiemelte, hogy ezzel inkább alálőtt a várakozásoknak és a reményeknek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél idén 250 hektáron vetettek napraforgót - tudtuk meg a vállalkozás növénytermesztést felügyelő vezérigazgató-helyettesétől, Szabó Pétertől. A szakember elmondta, hogy a vállalkozásnál korábban termesztettek napraforgót, ám az elmúlt két évben nem foglalkoztak vele, most is azért "vették elő" újra, mert ősszel nem sikerült a repce vetése. A vezérigazgató-helyettes kérdésünkre elárulta, hogy a vetés egy részét a jó minőségű csernozjom talajokon időben be tudták fejezni, a taktaközi kötött talajon azonban csak május közepén értek véget a munkálatok. Ennek megfelelően látható némi különbség a vetések között, a korábbiak kifejezetten jó képet mutatnak, már csillagbimbós állapotban vannak, ugyanakkor a később elvetettek is szépen kikeltek. Szabó Péter a növényvédelmet illetően elmondta, hogy volt egy alapgyomirtás és már felülkezeléseket is végeztek az állományokban, így egy lombtrágyás és egy rovarölős kezelést is végrehajtottak már. A várható terméssel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, hogy az alapok, a tőszám és a választott hibridek jók, ha megfelelően alakul az időjárás, akkor az eredmények is szépek lehetnek. Szabó Péter szerint, egy jó szezon esetén akár egy 4 tonna/hektáros hozam is sikerülhet.

A Fejér vármegyei Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél is csökkent idén a napraforgó vetésterülete. A vállalkozás növénytermesztési igazgatója, Zoványi György kérdésünkre elmondta, hogy idén 112 hektáron vetettek ebből a növényből, és nagyjából minden rendben volt a vetéssel. A szakember beszélt arról is, hogy az állományok lassan csillagbimbós állapotba kerülnek, és összességében megfelelő képet mutatnak, nincsenek bennük károk. A növények védelmében a Fejér megyei vállalkozásnál is főleg gyomirtásokat hajtottak végre, illetve most végeznek egy preventív jellegű gombaölőszeres kezelést, lombtrágyával együtt. Zoványi György a kilátásokat illetően úgy fogalmazott, hogy most még minden rendben van a növényekkel, és ha ez a nedvességszint kitart a szezon végéig, akkor akár jó termés is lehet belőle, ami elérheti a 4 tonna/hektárt is.

A fentiek alapján látható, hogy a napraforgónak biztosított helye van a magyar mezőgazdaságban, és a klímaváltozás hatásainak erősödése mellett is van fejlődési lehetőség a vetésterületet illetően. Idén egyelőre kedvezőnek volt mondható az időjárás, de a következő heteken nagyon sok múlik. Mivel még jócskán a szezon elején járunk, érthető, ha a gazdák óvatosabban nyilatkoztak a kultúrát és a várható eredményeket illetően, de öszességében elmondható, hogy a hektáronkénti 3-4 tonnás hozamokat tartják a legreálisabbnak.

Mennyi pénz lehet benne?

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint május utolsó hetében a feldolgozók és a kereskedők 144,3 ezer forint/tonnáért várásolták fel a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO), ami az előző év azonos időszakához képest 6%-kal jelent magasabb árat. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 145,5 ezer forint/tonna volt, ami pedig 5%-os növekedést jelent a tavalyi árakhoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?