Áramlik ki a napraforgómag Ukrajnából: beindult az aranyat érő termés szállítása

Áramlik ki a napraforgómag Ukrajnából: beindult az aranyat érő termés szállítása

agrarszektor.hu
Megindult a napraforgómag szárazföldi szállítása Ukrajnából, így jelentősen csökkent a világiaci ára április, májusban. Az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, átlagosan tonnánként 320,4 ezer forintra emelkedett június első hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A napraforgómag világpiaci ára - az argentínai termény kivételével - csökkent április 19. és május 16.
között, mivel Ukrajnából megindult a termények szárazföldi szállítása, így áprilisban és májusban a keleteurópai tagországokon keresztül megélénkült a napraforgómag kereskedelme - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A franciaországi SaintNazaire-ban és Bordeaux-ban egyaránt 834 dollár/tonnáért (-30 dollár) kötöttek szerződéseket az azonnali és a júniusi, 875 dollár/tonnáért (-11 dollár) a szeptemberi és a decemberi szállítású olajmagra a jelzett időszakban. Bulgáriában 16 dollárral 935 dollár/tonnára (FOB) csökkent a napraforgómag azonnali exportára. Hollandiában az olajmag azonnali kikötői ára (CIF) 18 az EU élénk exportkereslete miatt - 43 dollárral 968 dollár/tonnára (FOB Buenos Aires) emelkedett az azonnali szállítású termény ára. 

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 359,8 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 303,6 ezer forint/tonnáért (+93 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők június első hetében. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, átlagosan 320,4 ezer forint/tonnára emelkedett. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag októberi kurzusa 270 ezer forint volt június 3. és 10. között.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?