Itt a profi gazdák nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Európa szerte egyre több helyen fognak bele a gazdálkodók napelemparkok létesítésébe, ahol a megtermelt energia közvetetten gyakorolhat pozitív hatást a gazdaság produktivitására. Feltehető az a kérdés, hogy mi lenne akkor, ha már közvetlenül maguk a napelem panelek is segítséget tudnának nyújtani a hatékonyabb növénytermesztésben? Ez volna az agrovoltaika, ahol a napelemek sorközeinek művelésével, a panelek adta árnyékban, nem csak vizet lehet megtakarítani, de még nagyobb terméshozam is elérhető.

De mi is valójában az agrovoltaika? A klímaváltozás szélsőségei egyre nagyobb kihívások elé állítja az agráriumot világszerte. Az afrikai országoknak hatványozottan kell szembenézniük a hatékony termelést nehezítő perzselő hőséggel, besugárzással és ezáltali vízhiánnyal. Napelemek használata már régóta ismert az afrikai kontinensen is, ugyanakkor a korábbi években született egy teljesen új felhasználási koncepció Kenyában, egy helyi szervezet és a Sheffield-i Egyetem projektjében - írja a FruitVeB. A kísérletben 180 db 345 wattos napelem árnyékban kezdtek el zöldségeket, első sorban káposztát termelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók várakozása szerint miközben a panelek energiát állítanak elő, az időszakosan beárnyékolt sorközeikben nagyobb biztonsággal termeszthetők hőségben is a növények, míg a párolgás csökkentésével még az értékes öntözővízzel is spórolni lehet. Eredményképpen kimutatták, hogy az így termesztett káposzta harmadával nagyobb és egészségesebb volt, mint az azonos mennyiségű műtrágyát és vizet tartalmazó kontroll parcellákon termesztett társaik. Később más növények, például a padlizsán és a fejes saláta is hasonló eredményeket igazoltak vissza. Az agrovoltaika fogalma tehát akkor használható, amikor napelem parkokban az energiatermelés mellett, a panelek árnyékát növénytermesztéshez használják, jobb vízmegtartást és magasabb terméshozamot elérve. Az agrovoltaika előnye a terület kettős hasznosítása, vagyis az egységnyi költség csökkentése, termelési hatékonyság növelése.

Jobb ízű szőlő terem Spanyolországban az agrovoltaika és a mesterséges intelligencia vegyítésével

A napsütötte mediterrán országok, mint Spanyolország, vagy Olaszország is, előszeretettel kísérletezik az agrovoltaika adta előnyökkel. A világ egyik vezető megújuló energiát előállító vállalata, a spanyolországi Iberdrola, szőlőültetvényeken kezdett kísérletekbe azzal a kiegészítéssel, hogy az agrovoltaikát mesterséges intelligenciával fejlesztették tovább. Guadamur városa mellett elindult kísérleti projektet, “Spanyolország első intelligens agrovoltaikus üzemeként” határozzák meg. A hagyományos, rögzített telepítéshez képest, ezek a napelemek mesterséges intelligenciával vezérelt motorokkal vannak felszerelve. A gyakorlatban ez lehetővé teszi, hogy a modulok állása mindig a növények igényeihez igazodjon, így a napsugarak beesési szögének megfelelően tudnak árnyékolni és a hőmérsékletet szabályozni. A mérések szerint ezzel a technológiával kiegyensúlyozottabb termesztés és jobb termésminőség érhető el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Algoritmusok és mesterséges intelligencia az ültetvényben

A rendszer mesterséges intelligencia és algoritmusok által vezérelt nyomkövetőkből áll, amelyek képesek pontosan meghatározni, hogy egy adott pillanatban milyen a szőlő kordonra vetülő árnyék és milyen pozícióval lehet éppen elérni a legoptimálisabb takarást. A dőlésfok meghatározása a szenzorok által gyűjtött információk alapján történik, amelyek többek között a napsugárzás, a talajnedvesség, a szélviszonyok és a szőlőtőke vastagságára vonatkozó adatokat rögzítik. A begyűjtött információ továbbá még az öntözés optimalizálásához is hasznos, ezzel csökkentve a vízfogyasztás szükséges mértékét. Napjainkban egyértelműen az egyik legfontosabb kérdés a gazdaságok energiaellátása és a klimatikus adaptáció.

Az agrovoltaika egy olyan új lehetséges irányt mutatott fel, amellyel egységnyi területek több pilléres hasznosítása, növelheti a gazdaságosságot, miközben az egyre nehezebben megoldható makro szintű problémákhoz is megoldási alternatívát nyújt. Hazánk éghajlata nem állítja még olyan szintű kihívások elé az agráriumot, mint egy afrikai vagy spanyolországi perzselő hőség, de az idei évben pusztító aszály már megmutatta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a vízmegtartásra és árnyékolásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?