Egyre több gazda látja be, hogy ez a növény lesz a megoldás

Egyre több gazda látja be, hogy ez a növény lesz a megoldás

agrarszektor.hu
A csapadékban bővelkedő idei évben is akadnak olyan területek, ahol – már most látható – távolról sem lesz ideális a kukoricatermés, mivel az eső egyenetlenül oszlott el az országban, a hőség pedig a virágzás idején rontja le a várható terméseredményeket. Adódik a kérdés, ha még egy mostanihoz hasonló évben is vannak területek, ahol a kukorica nem sikerül jól, mi lehet a megoldás. Sokak szerint a válasz a cirok, amelynek hőség- és szárazságtűrése miatt jó alternatívája lenne a kukoricának. A kiváló tulajdonságokkal rendelkező, takarmányként és humán élelmezésben is jól hasznosítható szemes cirok akár a jelenlegi vetésterülete háromszorosát, 100 ezer hektárt is meghódíthatna a magyar szántóföldi termelésben. Erre minden esélye meg is van, előbb azonban a piacot kell megerősíteni ehhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei, csapadékos év jótékony hatásai sem érvényesülnek mindenhol egyenlő mértékben, a sokáig kifejezetten ígéretes kukorica bizonyos térségekben már ismét problémákkal néz szembe. Mindez – az elmúlt évek súlyos aszályos időszakai után – újból előtérbe helyezi a világszerte egyre terjedő cirkot, amely lényegesen jobban tűri a hőséget és a szárazságot is. A növény elterjedését most leginkább a piac további fejlesztése segítené.

„Közös erővel elkezdtünk ezen a piacon dolgozni, azzal a céllal, hogy a hazai takarmányfelvevő piacot fejlesszük, az értékesítési csatornáit kialakítsuk. A termelői oldal már régóta felismerte, hogy ezzel kell foglalkozni annak érdekében, hogy a cirok elterjedjen” – mondta el az Agrárszektornak Feczák Gábor, az Agroszemek Kft. ügyvezetője.

Az Agroszemek Kft. fő profilja a cirok nemesítés, illetve a cirok vetőmag előállítás, a cég egyben a Lidea magyarországi forgalmazója is ezen növény esetében. A cirok hazai kínálatában az Agroszemek a Lidea vetőmag-előállítója, a hazai termelők tehát itthon megtermelt vetőmagot kapnak.

A nagyvállalat cirokfajtáiból igyekeznek kiválasztani azokat, amelyek a magyar viszonyok között a leginkább ígéretesek.

Még idén sem mindehol jó a kukorica

Feczák Gábor szerint az elmúlt aszályos évek is bizonyították, hogy a ciroknak van létjogosultsága idehaza.

A tavalyi évben például a mi szűkebb működési területünkön, Csongrád megyében, kukoricáról nem is kellett beszélni, mert a betakarított mennyiség gyakorlatilag nulla volt 2022-ben. Az akkori aszályos viszonyok között így is volt olyan ciroktermő terület Hódmezővásárhely környékén, ahol hektáronként közel 3 tonnás hozamot tudtunk hozni. Ez pont három tonnával több volt tavaly, mint a kukorica.

A cirok egyik legfőbb előnye ugyanis az, hogy a kukoricánál jóval jobban tolerálja a szárazságot és a hőséget, egységnyi szárazanyag előállításához ennek a növénynek fele annyi vízre van szüksége, mint a kukoricának.

„Május elején vetjük a cirkot, május-júniusban 103 milliméter csapadékot kaptunk, ami egyébként nagyon jónak mondható. Viszont az elmúlt hetekben itt akkora hőség volt, és olyan csapadékhiány alakult ki, hogy már körvonalazódnak a problémák, látszik, hogy egy héten belül komoly probléma lesz a kukoricával idén is. A Szeged-Hódmezővásárhely vonalon már fel vannak sülve a kukoricák, a felső harmada-fele még zöld, az alsóbb részek már bajt jeleznek, annak ellenére, hogy országosan sok csapadék esett, és jó termést várnak. Ráadásul az extrém meleg a kukorica virágzásának kifejezetten rosszat tesz, ez szintén meglátszik majd a terméseredményeken.

Nagyon jó kukorica termésátlag Csongrád megyében már biztos, hogy nem lesz

Tavaly sokan rosszul döntöttek

Az állományt látva már több gazda is jelezte, hogy jövőre átállnának a térségben a cirokra. A ciroknak 2021-ben volt egy viszonylag nagyobb felfutása, 30-33 ezer hektáros területre értékesítettek szemes cirkot országos szinten.

Idén a tavalyi év tapasztalatai miatt ez a szám újból meghaladta a 2022-est, az Agroszemek információi alapján most Magyarországon mintegy 33 és 35 ezer hektár közé tehető a szemes cirok vetésterülete, erre jön még rá pluszban a silócirok, amely nagyságrendileg 13-15 ezer hektárt tesz ki.

A termelőkre a piacra várnak, a piac a termelőkre

A cirokkal szemben a leggyakrabban felmerülő termelői fenntartás az értékesítés kérdése. Sok gazda fontolgatja ma már a cirok vetését, de bizonytalanok azt illetően, hogy milyen értékesítési csatornákon tudják eladni a termést. Éppen ezért a piaci szereplők most azon dolgoznak, hogy ezeket építsék ki, illetve erősítsék meg.

„Ez lassú folyamat, az alapvető probléma az, hogy a takarmánykeverőknek, a takarmányfelhasználó nagyüzemeknek ahhoz, hogy receptúrát tudjanak változtatni, megfelelően nagy kínálat kell. Ugyanakkor tisztában vannak a cirok előnyeivel, amelynek fehérjetartalma 3-4 százalékkal magasabb, mint a kukoricáé, GMO- és toxinmentes, és jól tűri a mostohább viszonyokat is. Számukra ugyanakkor a legfontosabb kérdés, hogy van-e kellően nagy, elérhető volumen a piacon. Egy nagyüzem kapacitása havonta 3-5 ezer tonna is lehet.”

A kulcskérdés tehát az értékesítés, amelynek stabil megteremtésén most a piaci szereplők nagy erőkkel dolgoznak.

Nem kiváltja, hanem kiegészíti a kukoricát

Ez a közel egymillió hektáros kukorica vetésterület hozzávetőleg 10 százalékát jelenti. Ezeken a páriának tartott területeken ugyanakkor a cirokkal jó eredményeket lehetne elérni. A piac szerint tehát az ideális az lenne, ha ezen a 100 ezer hektáron a vetésforgó a napraforgó-kalászos-cirok mintázatot mutatná, vagyis utóbbi a legrosszabb adottságú vidékeken váltaná csak ki a kukoricát, ott viszont jó eredményekkel.

Világszerte egyre népszerűbb

Az utóbbi évtizedekben ráadásul jelentős nemesítési változásokon ment keresztül a cirok, és legfőbb erénye, a jó szárazságtűrés a klímaváltozás hatására egyre inkább előtérbe kerül. Számos érv szól a cirok mellett, különösen a növény kisebb vízigénye és sokoldalú felhasználhatósága miatt, mely magában foglalja az állati takarmányozást és a humán élelmiszergyártást is.

A cirok sokoldalúan felhasználható, például ipari alapanyagként, díszállat-eledelként, szemestakarmányként és szilázsként is, biztonságos termesztése miatt várhatóan a hazai vetésterület - az európaihoz hasonlóan - növekedni fog, mivel olyan területeken alternatív megoldást jelent, ahol a kukoricatermesztés korlátozottan megvalósítható.

Az élelmiszeripar is felfigyelt rá

A cirok jelenleg az ötödik legnagyobb területen termesztett gabonafajta a világon, amely több mint 40 millió hektárnyi termőterületet foglal magába. A cirok minden kontinensen megterem a trópusi és mérsékelt égövön. A termény elsősorban a takarmányozásban tölthet be komolyabb szerepet, de a világ ciroktermelésének valamivel több mint 40 százalékát hasznosítják humán élelmezésre, különösen Afrikában és Ázsiában. Itt a cirkot egész szemében, tört formában és gluténmentes lisztként használják az emberi táplálkozásban.

Az Agroszemek hangsúlyozta, ennek szigorú betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy valóban gluténmentes élelmiszerről beszélhessünk. Ezenkívül a cirokból előállított cukrot és fermentált, malátázott formáját alkoholgyártásra használják, például sörök és párlatok előállítására.

A cirok tehát globálisan fontos szerepet tölt be az élelmezésben, mivel jól helyettesíti a búzalisztet, ugyanakkor természetes módon gluténmentes. Ez különösen előnyös az egyre növekvő gluténmentes termékek piacán, amely lehetőségeket teremt az alacsony költségű alapanyagok iránt érdeklődő élelmiszeripar számára is.

A cirok emberi fogyasztása tehát nem új keletű, és bizonyos régiókban hosszú hagyományokra tekint vissza. Főként Afrikában fogyasztják jelentős mennyiségben, különösen a szubszaharai régióban. A hagyományok mellett számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik: jó tápértékkel és kedvező összetétellel rendelkezik, így különösen ajánlott a cukorbetegségre hajlamos személyek számára. Emellett magas rosttartalmának köszönhetően a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti azok számára, akik cirokban gazdag étrendet fogyasztanak.

A cirokból puffasztott és más termékeket, lisztkeverékeket, valamint kiváló minőségű, gluténmentes sütőipari és snack termékeket gyártanak. Ezek az élelmiszerek jó piaci lehetőségeket tartogatnak a gluténérzékeny és egészségtudatos fogyasztók körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?