Nem akármilyen növénnyel tarolna a magyar családi gazdaság: óriási siker lehet

Nem akármilyen növénnyel tarolna a magyar családi gazdaság: óriási siker lehet

MTI
A molekuláris genetikai eszközök lehetőségeit aknázzák ki a ciroknemesítés során az Alfaseed Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. karcagi telephelyén, ahol egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok is épül; a két fejlesztésre több mint 680 millió forintot fordítanak  - közölte a cég az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A genetikai alapú ciroknemesítésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) európai uniós társfinanszírozású pályázatán csaknem 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a budapesti székhelyű Alfaseed Kft., a támogatás intenzitása 68,24 százalék - írták. A 2022 tavaszán indult és a tervek szerint 2025 tavasszal véget érő projekt a nemesítést rendkívül hatékonnyá tevő ipari kutatást, emellett kísérleti fejlesztést is tartalmaz, egyben új eszközöket is vásároltak.

Az év eleje óta a nemesítési program szolgálatában áll a növénynemesítő kamra (speed breeding chamber), amelyben modellezni képesek bármilyen éghajlati viszonyt, gyorstenyésztési folyamatot tudnak létrehozni, azaz lerövidül a nemesítési folyamat. A kiemelt fontosságú tulajdonságok figyelembevétele mellett, elméletileg a nemesítési folyamat 8-10 évről akár 4-6 évre csökkenthető egy új hibrid kialakítása során - közölték. Az új nemesítési eljárások ismeretében, az új eszközök használatával olyan tulajdonságokat tudnak rögzíteni az új hibridekben a szemes cirkok esetében, mint a magas fehérjetartalom, magas termőképesség, betegség-ellenállóság, növényvédőszer-tolerancia az eddig meglévő jó alkalmazkodóképesség, szárazságtűrés mellé - közölték. Az Alfaseed Kft. célja, hogy nemesített anyagaik minőségükben, terméspotenciáljukban méltó versenytársai legyenek az Európában és Európán kívül nemesített cirokhibrideknek és -fajtáknak.

A vállalat, gyártó és feldolgozó kapacitás kiépítésére a Ginop Plusz egy másik, szintén európai uniós társfinanszírozású pályázatán több mint 202 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás intenzitása 70 százalék. A már folyamatban levő és a tervek szerint idén szeptemberben záruló projektben infrastrukturális és ingatlan beruházást, illetve az információs technológia fejlesztését vállalták. A kutatási és termelési tevékenység növelése humánerőforrás-fejlesztéssel is jár - írták.

Egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok épül, amely közvetlen kapcsolatban lesz a feldolgozó és raktárépülettel. A két épület funkcionálisan is összekapcsolódik. Az új épületben egy elkülönített, külön kezelhető "okos végtermék" raktár lesz RF ID T-home raktározási rendszerrel ellátva, ahol minden egyes csomag egyedileg nyilvántartott. Az üzleti felhőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy munkaállomástól függetlenül elérhetők legyenek az információs rendszerek és akár távolról, valós időben tájékozódjanak a munkatársak a változásokról, információkról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58