20 évet kellett várni rá: ehető liliomot fejlesztettek a kutatók

20 évet kellett várni rá: ehető liliomot fejlesztettek a kutatók

MTI
Húszévnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja. Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából nyerték.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Eddig 11 fajtát szűrtek ki - közölte a kutatócsoport. A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általuk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket. Tulajdonságaik között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta. A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják. A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak gyógyászati, táplálkozási, díszítő és más értékeik is vannak a tudósok szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?