Szakértő: Magyarországnak élnie kell a precíziós nemesítés lehetőségével

Szakértő: Magyarországnak élnie kell a precíziós nemesítés lehetőségével

A precíziós nemesítés jó lehetőségeket kínál a mezőgazdaság számára, és el kell kerülni azt a helyzetet, hogy miközben más uniós tagállamok élhetnek ezzel a technológiával, Magyarország nem tudja kihasználni azokat – jelentette ki előadásában Rádi Feríz az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiai Egyesület elnöke kedden a Portfolio Agrárium 2024 konferencián.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

- mondta el Rádi Feríz az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiai Egyesület elnöke. Hozzátette: eljutott a növénynemesítés is oda, hogy a szántóföldi növényeken is tudunk javítani ilyen megoldásokkal.

Új szabályozás készül

A szóban forgó technológiák két csoportra oszthatók, NGT1 és NGT2 kategóriára, utóbbira nem vonatkozik az említett törvény, az a GMO területe.

Az NGT1 precíziós nemesítési eljárás végeredménye ugyanakkor semmiben sem különbözik a természetes, hagyományos nemesítésű növényektől

- szögezte le Rádi Feríz.

A javaslat elfogadása még kérdéses, az Európai Tanácsban és a magyar Országgyűlésben is, ahogy az ideje is. Azt el kellene kerülni, hogy a többi tagország hatékonyan használja ezt például az aszályok kivédésére, miközben Magyarország esetleg nem élhet ezzel a lehetőséggel – tette hozzá.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

A kép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?