Erős kihívója akadt a kukoricának: ez a növény lehet a magyar földek új sztárja?

Erős kihívója akadt a kukoricának: ez a növény lehet a magyar földek új sztárja?

Bár sokan nem tudják még, hogy a szemes cirok a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gabonanövénye, emellett egyre többen tekintenek rá, mint a kukorica alternatívájára is. Magyarországon az elmúlt években ismét elkezdett fellendülni a ciroktermesztés, amelyet az egyre szárazabb és aszályosabb évek is indokolttá tesznek. De milyen lehetőségek vannak a cirokban? Mire kell odafigyelni a termesztése során, és mi az, ami vonzóvá teheti a gazdák számára? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a szakembert.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Balogh László, a Lidea Kft. termékmenedzsere kérdésünkre elmondta, hogy a hazai cirok vetőmagpiacon a vállalat piacvezető, nagyjából 65-70%-os részaránnyal rendelkezik, így megalapozott és átfogó rálátásuk van az ágazatra. A magyarországi ciroktermesztés helyzetét illetően a szakember közölte, hogy körülbelül 7 évvel ezelőtt indult meg egy fejlődési folyamat, amikor a termelők elkezdték keresni, hogy milyen alternatív és piacképes növénnyel lehetne helyettesíteni a kukoricát azokon a területeken, ahol aszályos években a kukorica csak jelentős terméskieséssel és így veszteséggel termeszthető. Balogh László szerint ekkor indult meg a cirok területek látványos és folyamatos növekedése, ami az elmúlt 2-3 évben némileg lelassult. Ennek az az egyszerű oka az, hogy ebben az időszakban az időjárás az ország nagy részében alapvetően kedvezett a kukorica termesztésének. Tavaly például az utolsó pillanatban megérkeztek az esők, ezért a termelők jó része maradt inkább a kukoricánál. Ráadásul 2021-ben a betakarítási szezon végén már lehetett látni, hogy a következő évre a felvásárlási árak növekedése várható, ezért sokan a gyengébb adottságú, aszályra hajlamos területeken is, a kockázatok ellenére az addigi vetési terv folytatása mellett döntöttek. Külön érdekessége volt az elmúlt szezonnak, hogy sokan a cirok termesztésére kifejezetten javasolt területekre is, a vetésforgót nem betartva ismét napraforgót vetettek, ami ez az idei aszályos évben a tapasztalatok alapján nagyon sok esetben rossz döntésnek bizonyult.

Az idei aszályos év az ország jelentős részén drasztikus terméskiesést és emiatt veszteséget okozott a kukorica termesztőknek, ami ismét ráirányította a figyelmet a szemes cirokra. Balogh László elmondta, hogy látják a folyamatos érdeklődést, egyre több olyan termelő keresi meg őket, aki eldöntötte, hogy az új szezonban belevág a termesztésébe. Emiatt úgy gondolják, hogy 2023-ban ismét lesz egy erősebb felfutása ennek a növénynek. Fontos megjegyezni azonban, hogy a cirok nem csodanövény. Megvan helye a vetésforgóban, de fontos a megfelelő pozícionálása, vagyis, tisztába kell lenni vele, hogy hol jelentkezik az előnye a kukoricával szemben.

A cirok megoldást jelent az aszályos, stresszre hajlamos területeken helyeken, mert a stressztűrése kiemelkedő és emiatt biztonságosabb a termesztése. Ott is tud jövedelmet termelni, ahol a kukorica már nem, amit az idei év is bebizonyított. A jobb adottságú területeken, intenzív technológia mellett a cirok akár 10t/ha feletti termés elérésére képes, de ezeken a területeken jellemzően a kukorica még jövedelmezőbben termelhető

- mondta Balogh László.

A Lidea Kft. termékmenedzsere beszélt arról is, hogy a cirok nem egy teljesen igénytelen növény, csak a kukoricánál jóval szerényebbek az igényei viszont kifejezetten stressztűrő növény. A szakember elmondta, hogy az Afrikából származó cirok legfontosabb jellemzője az, hogy egységnyi zöldtömeg előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Szerteágazó, bojtos és egyszikű gyökérzete kifejezetten hatékonyan tárja fel a talajban található tápanyagokat és - emiatt is - alacsonyabb a tápanyagigénye, ami a jelenlegi műtrágya árakat figyelembe véve egy újabb versenyelőnyt jelent. A gyakorlat szerint mindössze 80-100 kilogramm nitrogén, 60-70 kilogramm foszfor és 70-90 kilogramm kálium hektáronként biztosítja egy átlagos cirok terület jövedelmező termesztéséhez elegendő hatóanyag mennyiséget.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora hozamra lehet számítani a cirkot illetően, Balogh László úgy fogalmazott, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy a terület minősége alapvetően meghatározza az elérhető termés mennyiségét, de ezen tud módosítani a technológia, a fajta és az időjárás. Egy átlagos évben, ciroknak javasolt területen hektáronként 5-8 tonnával lehet tervezni, ami kedvező körülmények között felmehet akár 10 tonna/hektár fölé is. A kérdés azonban az, hogy ha ezeken a területeken a kukorica átlagos időjárási körülmények között is csak 6-8 tonna/hektár elérésre képes szabad-e kockáztatni a vetését. A tapasztalat az, hogy az aszályos időjárás a kukoricát sokkal jobban megviseli, mint a cirokot és ennek eredményeképpen (ha egyáltalán lesz a kukoricán termés) a cirok termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé. Ez a tény pedig megmutatja, hogy miért válik egyre népszerűbbé ez a növény Magyarországon is. Biztonságot ad, mivel még egy, az ideihez hasonló aszályos évben is, ahol a kukorica veszteséget termelt a cirok nyereséget tud termelni, de minimum nullszaldósra ki lehet hozni a termesztését.

A felvásárlási árak kapcsán azt érdemes tudni, hogy sok integrátor és kereskedő esetében le lehet kötni a cirkot rögzített árral előre, mint a búzát vagy kukoricát. A cirok tonnánkénti ára jellemzően a kukoricával együtt szokott mozogni, általában 3-5 ezer forinttal van alatta

- mutatott rá Balogh László.

A termékmenedzser beszélt arról is, hogy a piac növekvőben van, ugyanis egyre több kereskedő kezdi el keresni a cirkot mivel látják, hogy tartós és folyamatos kereslet van rá, így az értékesítése biztos. Jelenleg csak Magyarországon legalább 500 ezer tonnára lenne igény a takarmányipar részéről, amihez egy komoly export igény is kapcsolódik. Jelenleg a magyar gazdák nem termelnek annyit belőle, hogy ezt a keresletet fedezni tudják. A végfelhasználók már látják, hogy a szemes cirok számukra egy értékes takarmány alapanyag, hiszen számos hazai és nemzetközi tapasztalat igazolja vissza, hogy részben/egészben helyettesítve a kukoricát a takarmányban a termelési és gazdasági mutatók javulnak.

A következő időszakban a növénytermelők oldaláról lehet és kell tovább fejleszteni a cirok piacot. Minél több fórumon bemutatni számukra a cirok előnyeit, a már működő technológiát és a korszerű hibrideket. Abban, hogy egyre többen kezdjenek el cirkot termelni, illetve a növény területe emelkedjen még fontosabbá válik a nemesítőházak szerepe

- mutatott rá Balogh László.

A szakember elmondta, hogy kiemelten fontos, hogy a termelők hiteles és átfogó információt kapjanak, ami alapján tudnak megalapozott döntést hozni. Bár a cirok könnyen beilleszthető a vetésforgóba, külön gépberuházást nem igényel, de vannak a növény termesztésének olyan technológia elemei - egyebek mellett a terület, a hibrid kiválasztás, a gyomirtás és a növényvédelem -, amelyekkel tisztában kell lenni, mielőtt valaki belekezd a cirok termesztésébe. Ebben segít évek óta a Lidea Kft. szaktanácsadói hálózata.

A mai mezőgazdaságban egy a biztos, az időjárás megváltozott és egyre szélsőségesebb, amihez alkalmazkodni kell. A kedvező tapasztalatok alapján egyre többen gondolják úgy, hogy egyes területeken a cirok lehet a jövő kukoricája

- jelentette ki Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?