Aggasztó hírek érkeztek a magyar almáról: mi lesz így sokak kedvencével?

Aggasztó hírek érkeztek a magyar almáról: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács iparialma-programot indít, a termelői árak védelmében pedig közös fellépést tervez. Erre azért van szükség, mert, ha folytatódnak a jelenlegi trendek, akkor éveken belül megszűnhet a magyar iparialma-termelés. Mint kiderült, itthon bő 20 év alatt felére csökkent az alma termőterülete, a megtermelt almamennyiség pedig még a magyar piac igényeit sem elégíti ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt 20-25 évben folyamatosan csökkent a magyarországi almatermő terület nagysága, míg az ezredfordulón még 42 ezer hektár volt, mára 20,5 ezer hektárra zsugorodott, ebből 16 500 hektár található Szabolcsban, vagyis a termőterület háromnegyede. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta, már a belföldi piacok kielégítéséhez sincs elegendő almánk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ipari alma frontján a feldolgozói kapacitások körülbelül 50 százalékára van elegendő alma, a hazai almafogyasztás nagyjából 11-12 kiló fejenként évente; már ez a 110-120 ezer tonna sincs meg minden évben, május-júniusban a magyar alma döntő része elfogy a hűtőtárolókból. Ha pedig beüt a tavaszi fagy vagy jön egy aszályos év, már áprilisra kiürülnek a hazai almakészletek, ennek azonban szerinte nem csak az almaültetvények drasztikus fogyatkozása az oka

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette, jó minőségű almát csak intenzív, öntözött, jéghálóval takart és fagyvédett ültetvényeken tudnak termelni. Ugyanakkor ez a 20,5 ezer hektárból nem lehet több mint 2000-2500 hektár, ami mondani sem kell, hogy probléma. A háttérben egyébként a gazdatársadalom elöregedése is áll, hiszen nincs, aki tovább vinné a gazdaságot, sokan pedig újabb növényeket sem ültetnek. Arról nem beszélve, hogy, amíg 3-4 éve 10-12 millió forintból jött létre egy olyan ültetvény, amelyen lehet korszerű körülmények között termelni, ma már 25 millió forinthoz közelít egy ilyen ültetvény - ennyi pénze pedig a legtöbb gazdának nincsen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?