Áramlik be az import paradicsom a franciákhoz: ki nem találnád, honnan érkezik

Áramlik be az import paradicsom a franciákhoz: ki nem találnád, honnan érkezik

agrarszektor.hu
Franciaország paradicsom-önellátottsági szintje 60 százalék alá süllyedt, az importáru döntő többsége Marokkóból érkezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Francia Mezőgazdasági Minisztérium szeptember 1-én kiadott prognózisa szerint a 2023-as belföldi paradicsomtermés volumene 457 ezer tonna lesz, ami 13%-os csökkenést jelent az előző évi mennyiséghez képest, és ez a visszaesés a hajtatott paradicsom volumenének ugyancsak 13%-os mérséklődésével magyarázható - írta meg a FruitVeB. Franciaország önellátottsági szintje paradicsomból már 60% alattt van: az import volumene 2021-ben 357 ezer, 2022-ben pedig már 425 ezer tonna volt. A tavalyi behozatal közel kétharmada, mintegy 63%-a Marokkóból származott.

A 2023-as szezon kezdetén tapasztalható fényhiány és a termelési költségek emelkedése arra kényszerítette a termesztőket, hogy elhalasszák az ültetést, de ezen felül a francia paradicsomágazatnak számos olyan adminisztratív korlátozó tényezővel is meg kellett megbirkóznia, amelyek a gazdák szerint komolyan veszélyeztetik a termelékenységét. A termelői szövetség (AOPn Tomates et Concombres de France) olyan szabályozási intézkedésekre is rámutat, amelyek nem alkalmazkodnak a szektor realitásaihoz, ilyenek például a csomagolóanyagokra vonatkozó előírások.

A szövetség szerint a francia termelés visszaesése egyértelműen Marokkónak kedvez, amely a 2022/2023-as szezonban ismét rekord exportvolument könyvelhetett el: Európába több, mint 700 ezer tonna paradicsomot szállítottak, amelynek 51%-a Franciaországban került értékesítésre. A francia termelők már 2022 óta figyelmeztetnek erre a helyzetre. A Légumes de France kérésére két címkézési akciót szerveztek szupermarketekben, 2022 szeptemberében és 2023 június elején, és kifogásolták a marokkói paradicsom túlsúlyát a polcokon, valamint a különböző eredetű paradicsom csomagolásának hasonlóságát, és felszólították a francia kiskereskedőket, hogy népszerűsítsék a hazai árut.

Nem tartható a “szuverenitási terv”

Mivel jelenleg nagyon kevés üvegházépítési vagy felújítási projekt van folyamatban, Jean-Pierre La Noë, az AOPn Tomates et Concombres de France elnöke kifejtette, nem érti, mi történhetett a kormány által meghirdetett “zöldség- és gyümölcs szuverenitási terv”-vel, amely nyilvánvalóan nem a terveknek megfelelően alakul. Az ágazat egy valódi fejlesztési és beruházási terv kidolgozását kéri a kormánytól, mivel félő, hogy a hazai termelés össze fog roppanni az importnyomás alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?