Ennek sokan örülhetnek: rengeteg termett idén ebből a gyümölcsből Európában

Ennek sokan örülhetnek: rengeteg termett idén ebből a gyümölcsből Európában

agrarszektor.hu
A globális mandulatermelés az előrejelzések szerint 3%-kal lesz több, 1,5 millió tonna mandulát prognosztizálnak az Egyesült Államok, Ausztrália és az Európai Unió magasabb termelésének köszönhetően. A globális fogyasztás várhatóan 6%-kal 1,6 millió tonnára nő. A globális export az előrejelzések szerint 5%-kal 1,1 millió tonnára emelkedik, mivel a Kínába és Indiába irányuló szállítások tovább nőnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyesült Államok

Az előrejelzés szerint a termelés 1%-kal emelkedik 1,2 millió tonnára, a nagyobb hozamú területek és a mandulák súlya kompenzálja a kevesebb gyümölcsöt. A mandulavirágzás február közepén kezdődött, hónap végén pedig elérte a csúcspontját. Rekordmennyiségű csapadék és a példátlanul viharos körülmények akadályozták a méhek beporzási tevékenységét. Az átlagosnál hűvösebb hőmérséklet a nyár elején is folytatódott, késleltetve az érést. Az előrejelzések szerint az export 6%-kal 900 000 tonnára emelkedik, főként a kínai és indiai erős keresletnek köszönhetően, ami a tavalyi magas szinthez képest jelentősen csökkentette az amerikai készleteket - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztrália

A prognózisok szerint 28%-kal emelkedik a termelés a tavalyi gyenge terméshez képest, 140 000 tonnára. A kulcsfontosságú termelő régiókban a Varroa atkával kapcsolatos karanténintézkedések miatt méhcsaládhiány lépett fel. Ez volt az elsődleges tényező a tavalyi terméscsökkenés hátterében, bár a déli Murray-Darling medencében az áradások és a vegetációs időszak során tapasztalt kedvezőtlen időjárás szintén hozzájárult. A tavalyi exportot az előző betakarításból származó, majdnem kimerülő átvett készletek egészítették ki, a további termelés várhatóan 5%-kal, 100 000 tonnára növeli a kivitelt.

EU

Az előrejelzések szerint 40%-kal 148 000 tonnára emelkedik a termelés, mivel a spanyolországi gyümölcsösök kiheverték az elmúlt év aszályos időszakát. A várhatóan nagyobb hazai kínálat miatt a behozatal az előrejelzések szerint 1%-kal csökken, így elérheti a 280 000 tonnát, stabil kereslete miatt, mint élelmiszeralapanyag, rágcsálnivaló és az édességipar részéről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína

A termelés valószínűleg 50 000 tonnáról mindössze 5000 tonnára csökken a Hszincsiangban elszenvedett fagykárok miatt, amely tartomány a mandulatermelés központja. Ennek eredményeként a behozatal az előrejelzések szerint közel 25%-kal nő, rekordmennyiségű 160 000 tonnára, mivel élelmiszeralapanyagként és snackként is keresett termék.

India

Az indiai behozatal az előrejelzések szerint 11%-kal 170 000 tonnára nő, részben az amerikai mandulára kivetett intézkedések megszüntetésének köszönhetően, mely vámot 2023. szeptember 6-tól eltörölték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?