Foghatják a fejüket ezek a francia termelők: beütött a baj az ültetvényeken

Foghatják a fejüket ezek a francia termelők: beütött a baj az ültetvényeken

agrarszektor.hu
Véget ért a nyár, és ezzel együtt a csonthéjas gyümölcsök szezonja is. A Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetsége (Pêches et Abricots de France) áttekintést adott ki az idei kissé "szokatlan" szezonról. Míg a 2023-as év a nektarin és az őszibarack esetében "meglehetősen kielégítően" alakult, addig a kajszi esetében sokkal "vegyesebbek" voltak a tapasztalatok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kajszi

A szezon elején számos jégeső sújtotta a Bouches-du-Rhône, Gard és Drôme régiók gazdaságait, ellenben a késő tavaszi időjárási körülményeknek köszönhetően ezek a veszteségek nem lettek jelentősek. A számadatokat még meg kell erősíteni, de a betakarítási mennyiségek majdnem 25%-kal magasabbak voltak, mint tavaly (az előrejelzések április végén 125 000 tonnáról szóltak). Bár a májusi esőzések megmentették a termés egy részét, a szezon első részében mégis meggyengítették a gyümölcsöt. Június végéig kellett várni kielégítőbb termésre, a piac nehéz technikai körülmények között nyílt, nagyon heterogén minőségű gyümölcsökkel és jégeső okozta károkkal. Emlékeztetőül, a becsült európai termés 500 000 tonna volt, ami az Emilia-Romagna régióban bekövetkezett veszteségek miatt kissé elmaradt a várható mennyiségtől. Spanyolország és Franciaország megőrizte potenciális termésmennyiségét, köszönhetően a májusi esőzéseknek - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A június vége és július közepe közötti termeléscsúcskori mennyiségeket nehézen vette fel a piac, a Spanyolországgal szembeni éles verseny és a nehéz gazdasági helyzet (alacsony vásárlóerő, zavargások) és rossz időjárás miatt. A termelők és a forgalmazók ezért úgy döntöttek, hogy egyesítik erőiket az értékesítés fellendítése és a piac megtisztítása érdekében. Számos promóciós akciót szerveztek jelentős árengedményekkel, amelyekben a termelők, a központi beszerzési ügynökségek és számos kiskereskedő megállapodott. Az Interfel kommunikációs kampányt is szervezett a fogyasztás ösztönzésére az akut válság idején. Ez az általános mozgósítás lehetővé tette számunkra a készletek gyors csökkentését - magyarázta Raphaël Martinez a Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetségének igazgatója.

A szövetség folytatja a 2019-ben indított "Kajszi Minőségi Terv" kidolgozását, amelynek 2 tengelye van: fajtajegyzékek, amelyek segítik a termelőket a kiemelkedő ízpotenciállal rendelkező fajták kiválasztásában, valamint a kajszi minőségi mutató, amely a szállítmányozási állomáson történő csomagoláskor meghatározza a tételek minőségi potenciálját. Erre a munkára azért van szükség, mert "ha a gyümölcsünk nem megfelelő minőségű, nehéz új fogyasztókat találni és ismételt vásárlásokra ösztönözni."

EZ IS ÉRDEKELHET

Őszibarack és nektarin

Az őszibarack és nektarin esetében idén nem sok minőségi probléma merült fel. A szezon később kezdődött, mint a kajszi esetében, ezért a szüret idején kevésbé érintette őket a kedvezőtlen időjárás. A rendszeres napsütésnek köszönhetően a gyümölcs minősége kiváló volt. Az augusztus közepén, a hőhullámot követő viharok gyengítették a gyümölcsök minőségét körülbelül 2 héttel a szezon vége előtt. A májusi esőzések a kajszihoz hasonlóan véget vetettek az aszály veszélyével kapcsolatos bizonytalanságoknak. A spanyol normális termelési szintek mellett az európai kínálat valószínűleg meghaladta a 2 600 000 tonnát, ami közel 300 000 tonnával lett több, mint a tavalyi mennyiség. A nehéz gazdasági környezet és a fogyasztás szempontjából kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére Észak- és Nyugat-Franciaországban a piac viszonylag kiegyensúlyozott maradt. Igazi bravúr, mivel a szezon kezdete óta a Spanyolországból érkező nagy mennyiségek versenyeznek a francia termeléssel. A jelentős feszültségek ellenére azonban idén is megmaradt az értékesítés folyamatos áramlása, valamint a visszatérő szép időjárás egészen az utolsó napokig nagy keresletet biztosított.

Laposbarack

A spanyol laposbarack még mindig jelentősen korlátozza a francia gyümölcs jelenlétét a polcokon, de Franciaországban erős a kereslet e szegmens iránt, így a hazai termelésnek fokozatosan növekednie kell. Néhány termelő már belevágott (Franciaország jelenleg 5000 tonnát termel), és hamarosan mások is követhetik őket. Az egyetlen hátránya a spanyolhoz képest, hogy magasabbak a termelési költségek. A francia termelés csak alkalmanként lesz képes felvenni a versenyt a spanyol gyümölccsel, mert az alacsony árpozíció és az ízminőség mellett Spanyolország nagy mennyiségben termel. Az sem garantált, hogy a kiskereskedők a spanyol terméket a drágább francia gyümölccsel akarják majd helyettesíteni. Remélhetőleg az olyan tényezők, mint a származás, a környezeti értékek és a szénmegkötés a gyümölcsösökben a francia gyümölcsöknek fog kedvezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?