Ez a növény sokat hozhat a konyhára: szinte bárki nagyot kaszálhat vele

Ez a növény sokat hozhat a konyhára: szinte bárki nagyot kaszálhat vele

agrarszektor.hu
A napraforgó vetőmag területen piacvezető Syngenta előrejelzése szerint a tavalyi rekordnagyságú 700 ezer hektárhoz képest némileg csökken idén a növény vetésterülete, ám hazánk ezzel is stabilan az európai élvonalban van. A vállalat idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárpiaci előrejelzések szerint, Európát tekintve csökkeni fog a vetésterület a nagyobb napraforgó termesztő országokban, de jelenleg még nagy a bizonytalanság. A csökkenést az alacsony terményár, a lassan mozgó készletek és a mérséklődő termelői profitabilitás okozza. A napraforgó piac főszereplői Oroszország és Ukrajna, a kontinensen őket Románia, Bulgária, Franciaország és Magyarország követi. Az orosz-ukrán háborús konfliktus mindenképp hatással lesz az európai mezőgazdaságra, főleg a szántóföldi növényekre, tekintve, hogy az ukrán export a gabona és olajos növények területén az Európai Unió felé fordult, nehezen leküzdhető versenyt okozva ezzel a tagországok termelőinek - áll a Syngenta elemzésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban a napraforgó szinte folyamatos növekedésben volt az elmúlt 20 évben és előfordult, hogy a terület már meghaladta a 700 ezer hektárt is. Magyarországon is kisebb vetésterületre számítanak a szakértők a korábbi évekhez képest. A prognózis szerint 600-650 ezer hektár közé várható az idei vetésterület. A napraforgót döntően olajként (étkezési és ipari) és a feldolgozásból származó takarmányként, valamint kisebb részét étkezési és madáreleség célú napraforgómagként használják fel. A belföldi felhasználás mellett fontos exportcikkünk.

Kihívások és lehetőségek a napraforgó termesztésében

Az egyre gyakoribb és kiszámíthatatlan időjárási anomáliák nagy kihívások elé állítják a termelőket. Ugyanakkor a szektor számára kedvező, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény az napraforgó olaj iránt. Az országos termésátlagunk kiemelkedő a szomszédos országok között, nem utolsó sorban a magyar termelők tudásának, szakértelmének, tapasztalatának, az újításra való nyitottságának és technológiai fegyelmének köszönhetően

- ismertette Ácsné Dr. Szekeres Dóra, a Syngenta napraforgó kampánymenedzsere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kifejtette: hazánkban a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékhoz is az egyik legjobban adaptálódó növényünk. A befektetés megtérülése relatíve biztonságosabb, alacsonyabb termelési költség jellemzi hektáronként, mint például a kukoricát. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási anomáliák és hőségnapok pedig a napraforgót kevésbé érintik, mint a kukoricát vagy a repcét.

Hosszúpályiban 6,4 tonnát arattak hektáronként

A jó genetika és a hibrid választás nagyon fontos. A Syngenta nemesítői mindig az adott ország körülményei között legjobban teljesítő, a megújuló kihívásoknak ellenálló hibridek nemesítésére törekednek. A genetikai előrehaladásnak és a javuló termesztés technológiának köszönhetően a napraforgó termesztésében végbement egy intenzifikáció, ezáltal a termésátlag is emelkedett. Világszinten kiemelkedő a magyar termésátlag: 2019-ben például világrekordot ért el az ágazat a 3,03 t/ha országos átlaggal és azóta is többször sikerült megközelíteni ezt a szintet. A termésátlagot nagymértékben befolyásolja az időjárás, a vízkészlet, illetve a talajadottság. Ezt mutatja az is, hogy a 2022-es száraz évben alacsonyabbak voltak a 6 tonna program termésversenyében elért termésátlagok. Míg ekkor hárman értek el 5 t/ha feletti termésátlagot, addig a sokkal kedvezőbb időjárású 2023-as évben már 11-en büszkélkedhettek 5 és 6 t/ha közötti terméshozammal. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Szeleczki Attila fejlesztőmérnök hangsúlyozta, hogy a „6 tonnás” teljesítmény nem lehetetlen elvárás. A jó genetika, a tábla adottságai között legjobban teljesítő hibrid elengedhetetlen hozzá. Emellett a jó területi adottság is nagyon fontos, ugyanakkor az időjárás nagymértékben befolyásolja a terméshozamot, ennek hatásait csökkenteni lehet a megfelelő időben, megfelelően elvégzett agrotechnológiával. Ezek mellett a napraforgó kiváló tápanyaghasznosító képességének köszönhetően mindenképpen kerülendő a túlzó tápanyagellátás, hiszen nem csak a költséget növeli, de hátrányos hatása is lehet a termésre és az olajtartalomra. Éppen ezért érdemes vizsgálni, hogy mi van a talajban és csak a hiányzó mennyiséget pótolni, nem érdemes a napraforgót elkényeztetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?