Rengeteg magyar mondott le ezekről a gépekről: mégis, mi folyik itt?

Rengeteg magyar mondott le ezekről a gépekről: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Az elmúlt években - nem kis mértékben - a digitális átállást elősegítő pályázatnak köszönhetően egyre nyitottabbá váltak a magyar gazdálkodók a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. A pályázat kifutásából és más körülményekből kifolyólag azonban megtorpant a korábbi évek emelkedő tendenciája a hazai géppiacon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások mintegy 25 százalékkal kevesebb új mezőgazdasági gépet és eszközt vásároltak 2023-ban, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 6 százalékkal többet költöttek az ágazat szereplői, mint 2022-ben. A szakemberek szerint a gépforgalom visszaesése előre látható volt, ahhoz azonban, hogy a gazdák gépvásárlási kedve ismét felélénküljön, megfelelő finanszírozási környezetre, elfogadható terményárakra és új pályázati kiírásokra lesz szükség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiacon erős felfelé ívelés volt tapasztalható, amely egészen 2023 elejéig tartott. Bár 2022-ben az aszály, majd az inputanyagok árának drasztai emelkedése komoly nehézségeket okozott a gazdálkodóknak, ennek ellenére abban az évben az ágazat szereplőinek gépbeszerzési kedve töretlen maradt: a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma elérte a 465 milliárd forintot, mellyel új rekord született - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A mezőgazdasági géppiac ilyen mértékű bővülését - az áremelkedéseken túl - jelentősen befolyásolta a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázati lehetőség. A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett technológiafejlesztési pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépberuházásokra. Ezzel kapcsolatban Lantos Gergely, az Agrárminisztérium kormányfőtanácsosa a Portfolio Csoport Agrárium 2024 Konferenciáján elmondta, hogy a digitális átállást elősegítő első pályázat időtartama alatt összesen 2567 támogatott kérelem született, mintegy 187 milliárd forint összegben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban annak ellenére, hogy 2023-ban helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási határidők, az agrárgéppiac számos kihívással szembesült, mint például a tartósan alacsony terményárakkal és a gyengülő finanszírozási lehetőségekkel. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta tapasztalt dinamikus növekedése 2023 elején még tartott, melyhez nagymértékben hozzájárult a digitalizációt támogató pályázat kifutása. 2023. első negyedévben kimagasló forgalmat sikerült elérni mind a mezőgazdasági gépek, mind a pótalkatrészek piacán, a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom a 2022. I. negyedévi 82 milliárd forinttal szemben 110 milliárd forintban realizálódott.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Az évekig tartó diadalmenet után tavaly jóval kevesebb gépet vettek a magyar gazdák

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ez 25%-kal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6%-kal haladta meg a 2022. évi eladásokat. A gépforgalom visszaesésére a 2022-es év végén és a 2023-as év elején több, az Agrárszektor által megkérdezett szakember is figyelmeztetetett már. Ők úgy látták, hogy a pályázat kifutása után a finanszírozás nehézségei, a magas kamatszintek, és a tartósan alacsony terményárak miatt a gazdák visszább fogják venni a beszerzéseiket. Ennek volt még egy fontos oka, mint mondták, a pályázat időtartama alatt sokan több évre beütemezett fejlesztést és gépbeszerzést hajtottak végre, ami után természetszerűleg néhány visszafogottabb év fog következni.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő import beszerzésű és hazai gyártású mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések csaknem háromnegyedét, 73%-át tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 57%-a. 2023-ban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése egyaránt 2-2 százalékponttal nőtt 2022-höz képest. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében.

Még mindig a traktorok a legkeresettebbek

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2023-ban az egy évvel korábbi időszakhoz képest 1771-gyel kevesebb, azaz 2425 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 92 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti könnyű univerzális kategória képviselte 24%-kal, valamint a 101-140 LE-s 20%-kal. A 260 LE alatti traktorok iránti kereslet jelentősen visszaesett, a 261-320 LE közötti traktorok értékesítése viszont 2%-kal, a 320 LE feletti traktoroké pedig 7%-kal nőtt. 2023- ban - a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján - a márkák versenyében az éllovas a John Deere, ezt követte a CLAAS, a New Holland és a Solis. Ez megegyezik az Agrárszektor információival a legkeresettebb márkák terén.

Az önjáró rakodók értékesítése 33%-kal maradt el 2023-ban a bázisidőszak eladásaitól, ami 450 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 317-ből 215-öt a 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 16, a csúszókormányos kisrakodókból 18%-kal csökkent az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 706-tal szemben 472 talált gazdára tavaly, amelyek 62%-a volt hazai gyártású. 2023-ban a gabonakombájn-piac is zsugorodott, méghozzá 26%-kal, ami azt jelenti, hogy 299 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 40 milliárd forint értékben, míg 2022-ben 403-at értékesítettek 50,5 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági munkagépek forgalma is megtorpant

A mezőgazdasági munkagéppiacon a kereslet jelentősen visszaesett a vizsgált időszakban. Legnagyobb darabszámban (4127 darab) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 30%-kal csökkent az értékesítés 2023-ban az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, tárcsás talajművelőkből, a sorközművelő kultivátorokból és a magágykészítőkből vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 3%-kal, a sorközművelő kultivátorokból 28%-kal, a magágykészítőkből és a tárcsás talajművelőkből viszont közel 50%-kal csökkent a kereslet. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek 33%-a volt hazai gyártású termék, köztük a legnagyobb részarány a hengereknél figyelhető meg, ezen gépek 55 %-a volt magyar gyártmány. 

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből 58%-kal esett vissza a kereslet. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek, de itt is felére csökkent az eladott gépek száma. Tápanyag-kijuttató gépekből 904 darabot értékesítettek, ami azt jelenti, hogy ebből a géptípusból 33%-kal maradt el az értékesítés az egy évvel korábbitól, míg vetőgépeknél ez a visszaesés 864 eladott darabbal 37%-os volt. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (750 darab) képviselik. A vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (434 darab), ami 41%-kal maradt el a bázisidőszaki forgalomtól, míg a növényvédő gépek iránti kereslet 23%-kal csökkent. A piacra került 1201 növényvédő gépből 705 függesztett, illetve vontatott, míg 138 önjáró szántóföldi permetezőgép, 163 pedig ültetvénypermetező volt.

Az öntözőgépek forgalma jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, 2023-ban 9,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 12,9 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 36%-kal csökkent, pótkocsikból 698 darabot adtak el az egy évvel korábbi 1091-gyel szemben. Legtöbbet a Fliegl, a Pronar és az Agrogép modelljeiből értékesítettek. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek harmada (1344 darab) hazai gyártású termék. A permetezőgépekből 326, a műtrágyaszórókból 56 volt hazai gyártmány. A gazdaságokba került szállítójárművekből 398, a traktoros homlokrakodókból 291 származott hazai gyártóüzemből. Az értékesített kombájnadapterek harmada volt magyar gyártású. A 2024-es esztendő a várakozás éve lesz, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?