Egyre több magyar mond le erről a traktorról: pedig régen kapkodtak érte

Egyre több magyar mond le erről a traktorról: pedig régen kapkodtak érte

agrarszektor.hu
2024 januárjában a magyar gazdák 46 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 első hónapjához képest pedig szintén 46 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka januárban a John Deere volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a New Holland végzett, abból 18 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Case volt az év első hónapjában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2024 januárjában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a New Holland, a Solis, a Claas és a Case voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. John Deere-ből 30-at adtak el januárban, 28-cal kevesebbet, mint egy évvel korábban, New Holland-ból 18 darab talált gazdára, 13-mal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Solis-ból 10-et, 12-vel kevesebbet vásároltak most a gazdák, Claas-ból szintén 10-et, 9-cel kevesebbet, míg Case-ből is 10-et, 2-vel kevesebbet értékesítettek 2024 januárjában, mint egy évvel korábban. Az eladási lista hatodik helyén a Kubota végzett 8 darab eladott traktorral, a 8. helyen a Massey Ferguson, a 9. helyen pedig a Deutz-Fahr szerepel. Tizenegyedik lett a népszerűségi listán a Fendt, a tizenkilencedik helyre pedig a Steyr futott be.

2024 januárjában összesen 147 traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 46 százalékkal jelent kevesebbet, 2023 januárjában ugyanis 272 traktor kelt el. 2022-höz képest szintén csökkent az eladott traktorok száma, akkor a tavalyi évhez hasonlóan, 272 darabot értékesítettek, 46 százalékkal többet, mint most. Ahogy azt az Agrárszektkor korábban megírta, mindaddig, amíg a mezőgazdasági termelők nem remélhetnek jobb jövedelmet tevékenységüktől, nem várható, hogy felpörög a manapság igencsak takaréklángon pislákoló agrárgéppiac. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a csökkenő kamatpálya és a várható pályázatok segítenek ugyan a szektor beruházásain, így a gépvásárlásokon is, ám a gazdák továbbra sem optimisták, a jövedelmüket tekintve ugyanis 2024 sem ígérkezik jó évnek. Ebben a helyzetben érthető, hogy gépbeszerzéseiket is inkább elhalasztják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője a 42. AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy a 2023-as évről még nincsenek pontos számaik, de a becsült adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év során a mezőgazdasági gépberuházásokban jelentős visszaesés következett be. Míg 2022-ben a gépforgalom több mint 320 milliárd forintot tett ki, ez 2023-ban körülbelül 275 milliárd forint lehet. Noha az év eleje még erős volt a 2022-ből átcsúszó tételek miatt, az év második felére megtorpantak az értékesítések. Beszélt arról is, hogy korábban, ha csökkent az új gépek értékesítési volumene, akkor a használtgépek forgalma nőtt, de tavaly mindkét géptípusnál visszaesés volt megfigyelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?