Sugárfertőzött élelmiszerek: súlyos veszélyt jelentenek

agrarszektor.hu
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. A japán kormányzat fontolóra vette a fukusimai prefektúrából származó élelmiszerek betiltását, és embargót rendelhetnek el a térség más országaiban is a japán élelmiszerekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték: a sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet - tájékoztat az MTI.

A japán egészségügyi minisztérium fontolóra vette a Fukusima prefektúrából származó élelmiszerek árusításának tilalmát - közölte szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az intézkedés előzményeként a szokásosnál magasabb sugárzást mutattak ki a fukusimai atomerőmű környékén forgalomba került spenótban és tejben. A kormány közlése szerint a radioaktív jód szintje meghaladta a törvényben rögzített határértéket. A Fukusimával szomszédos Ibaraki prefektúrában is találtak sugárszennyezett spenótot. 

"Jóllehet a radioaktív jód körülbelül nyolcnapos felezési ideje rövid, és néhány héten belül magától lebomlik, rövid távon azonban kockázatot jelent az egészségre, ha az emberi test elnyeli az élelmiszerekben lévő radioaktív jódot" - közölte a NAÜ.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?