2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Ösztönzi a helyi termelést az új vágóhídrendelet aug. 1-től

agrarszektor.hu
Egy augusztus 1-jén hatályba lépő rendelet enyhít a vágópontok szabályozásán, szorgalmazva a helyi húsfeldolgozást, és megkönnyítve az értékesítést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok változtatását a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelte el, lényege: növeli a vágópontokon levágható állatok számát, megduplázza a beszállítási távolságot, valamint szabályozza a baromfi vágópontokat is. A helyi termelés ösztönzése és egyértelműbbé tétele a cél, a szabályok egyszerűsítésével. 

A jogszabály szerint egy vágóponton éves átlagban hetente legfeljebb 100 darab sertést, juhot, kecskét, 20 darab szarvasmarhát, és évente legfeljebb 250 ezer baromfifélét lehet levágni. A beszállítási távolság duplájára nő, 50 km-ről 100 km-re. Az EU-jogszabályokat követni kell, de néhány könnyítést bevezetnek az élelmiszer-higiéniai előírásokkal kapcsolatosan.

A helyi állattenyésztők beszállíthatják a vágópontokra az élő állatokat, amelyek húsát ezután szabadon értékesíthetik, hiszen uniós jogszabályoknak megfelelő vágásból származik (ezáltal a kistermelők helyezte is egyszerűsödik.)

Az augusztus 1-jén hatályba lépett rendelet egyik célja, hogy az ország uniós csatlakozását követően tönkrement kisvágóhidakat (is) támogassa, vállalkozásukat elősegítse.

Az újítás és a Nemzeti Vidékstratégia, valamint a tavaly júliusi kistermelői rendelet alapvető irányelve tehát összevág: a helyi termelés ösztönzése.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31