2025. augusztus 21. csütörtök Sámuel, Hajna
Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben a németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedések kapcsán egy német állami intézet jelezte: a húskészítményeken keresztül nem terjed a vírus.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Németország mellett az Egyesült Államokban és Brazíliában is érzékelhető a húsfeldolgozók koronavírus miatti kapacitáscsökkenése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ágazatban tapasztalt tömeges megbetegedések kapcsán felmerül a kérdés: a koronavírus esetleg terjedhet-e húskészítmények útján?

A Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet (BfR) állásfoglalása szerint, a jelenlegi ismeretek alapján, a vágóállatok - sertés, baromfi - vírussal történő fertőzöttsége valószínűtlen, így az azok által okozott humánfertőzés sem reális. A vírus terjedéséhez ugyanis élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken - beleértve a húskészítményeket - keresztüli kizárt. Az intézet azonban felhívja a figyelmet a vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben szükséges alapvető higiéniai követelmények betartására, hiszen például az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a fertőzés terjedése.

Az állásfoglalás a BfR oldalán olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?