Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben a németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedések kapcsán egy német állami intézet jelezte: a húskészítményeken keresztül nem terjed a vírus.

Németország mellett az Egyesült Államokban és Brazíliában is érzékelhető a húsfeldolgozók koronavírus miatti kapacitáscsökkenése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ágazatban tapasztalt tömeges megbetegedések kapcsán felmerül a kérdés: a koronavírus esetleg terjedhet-e húskészítmények útján?

A Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet (BfR) állásfoglalása szerint, a jelenlegi ismeretek alapján, a vágóállatok - sertés, baromfi - vírussal történő fertőzöttsége valószínűtlen, így az azok által okozott humánfertőzés sem reális. A vírus terjedéséhez ugyanis élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken - beleértve a húskészítményeket - keresztüli kizárt. Az intézet azonban felhívja a figyelmet a vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben szükséges alapvető higiéniai követelmények betartására, hiszen például az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a fertőzés terjedése.

Az állásfoglalás a BfR oldalán olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?