Öveket becsatolni: hullámvasúton a baromfi- és sertésárak

Öveket becsatolni: hullámvasúton a baromfi- és sertésárak

agrarszektor.hu
A magyar baromfiágazat számára jó hír, hogy jelentősen, az uniós bővülést meghaladó mértékben tudta növelni kivitelét az EU-ba irányuló ukrán dömping ellenére is. Az év eleje óta tartó időszakban ugyanakkor jelentősen csökkent a baromfi termelői ára, amely csökkenti a jövedelmezőséget az ágazatban - derül ki az AKI agrárpiaci jelentéséből. Más a helyzet a hazai sertéságazatban: a termelők szintjén emelkedtek az árak és jelentősen bővült az export – igaz az import is. A sertéseket feldolgozó húsipar számára ugyanakkor már borúsabb a kép: a megnövekedett költségek ellenére nemhogy átadási-árat nem tudott emelni az ágazat, márciusban bizonyos húsrészek esetében még csökkentek is az árszintek, amely nem sok jót vetít előre az érintett cégeknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 3 százalékkal 2 millió tonnára csökkent 2023-ban a 2022. évihez képest. Ukrajnába (–20 százalék), Kongóba (–19 százalék), Szaúd-Arábiába (–11 százalék) és Ghánába (–5 százalék) visszaesett az uniós baromfihús kivitele, míg az Egyesült Királyságba nem változott számottevően az export - áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) témáról szóló friss jelentésében. A közösség baromfihúsimportja 5 százalékkal 894 ezer tonnára emelkedett ezzel egy időben.

Nőtt a hazai kivitel

Eközben a hazai export ezen a téren az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékben emelkedett. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 10 százalékkal 18 ezer tonnára nőtt 2024 első hónapjában 2023 januárjához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 2 százalékkal 12 ezer tonnára, a pulykahúsé 39 százalékkal 2 ezer tonnára emelkedett. Magyarország baromfihúsimportja viszont 29 százalékkal 6 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 33 százalékkal 4 ezer tonnára esett vissza, míg a pulykahúsé 52 százalékkal 426 tonnára bővült.

A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1704,9 forint/kilogramm (–16,4 százalék), a csontos csirkemellé 1053,7 forint/kilogramm (–24,1 százalék), a csirkemell (összesen) ára 1670,1 forint/kilogramm (–17,0 százalék) volt a megfigyelt periódusban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsugorodik az uniós sertéspiac

Más a helyzet ugyanakkor a sertéshús-piacon. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023-ban 20 százalékkal kevesebb (4,2 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Az export 27 százaléka Kínába irányult (1,15 millió tonna), további nagy célpiacok az Egyesült Királyság (900 ezer tonna), illetve Japán (360 ezer tonna) voltak. A közösség sertéshúsimportja (165 ezer tonna) 10 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal 66 százaléka az Egyesült Királyságból származott. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,1 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 februárjában, 6 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 13. hetében átlagosan 6,8 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától.

Kilőtt a magyar kivitel

A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak. Az élősertés-behozatala 5 százalékkal 6,3 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 34 százalékkal emelkedett (13 ezer tonna), értéke 38 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 14 százalékkal (14 ezer tonna) bővült, értéke 29 százalékkal volt nagyobb. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Nő a termelői, csökken a feldolgozói ár

AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 860 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 márciusában, 8 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára ugyanakkor 1,8 százalékkal volt alacsonyabb 2024 márciusában 2023 azonos hónapjához képest.

Mindez jól rávilágít a hazai húsipar nehézségeire: miközben a költségszint általánosan emelkedik többféle kiadást, így az alapanyagot, a csomagolóanyagok után fizetendő termékdíjat (EPR) és a bérköltségeket tekintve is, mindezt nehezen tudja az iparág érvényesíteni az átadási áraiban. Olyannyira, hogy az előző hónapban még csökkentek is az árak több darabolt húsféle esetében is.

Vélhetően több cég esetében is nagyon rossz számok jelennek meg majd meg májusban a tavalyi évről szóló beszámolókban, ám a jelek szerint a húsfeldolgozók rossz szériája idén márciusban is folytatódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?