120 centis óriáscsirkéket tenyészt a gazda: durva, mennyiért árulja őket

120 centis óriáscsirkéket tenyészt a gazda: durva, mennyiért árulja őket

agrarszektor.hu
Közel 120 centiméter magasra is megnőhetnek annak a brazil gazdának a csirkéi, aki több évvel ezelőtt csupán hobbiból kezdett bele az óriásbaromfik tenyésztésébe. A gigantikus méretű szárnyasok a termelő szerint akár 20 000 reai-t (4000 dollár) is érhetnek egyenként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Eleinte csak hobbiból kezdett el csirkéket - az úgynevezett Giant Indian Roosters fajtát - tenyészteni Rubens Braz, brazil gazda, aki mintegy húsz évvel ezelőtt még nem is sejtette, hogy mára óriásbaromfikat fog tartani - írja a Reuters. A gazda saját farmján jeleneg 300 madarat tart, a gigantikus szárnyasok akár 120 centiméteresre is megnőhetnek, és akkora most már a kereslet rájuk, hogy a Braz az országszerte megugró eladásokból tud megnélni. Az óriások, amelyek hivatalos elismerése, mint új fajta még várat magára, a termelő szerint akár 4000 dollárt is érhetnek egyenként.

Az Avicultura Gigante nevű cége hiánypótló szereplő lehet Brazíliában, a világ legnagyobb baromfiexportőr országában, ahol olyan nagy húsfeldolgozók működnek, mint a BRF (BRFS3.SA) és a JBS (JBSS3.SA). Mivel a globális madárinfluenza-válság miatt akadnak gondok a brazil piacon, hiszen korlátozások léptek életbe az élő állatok szállításával kapcsolatban, Braz a megtermékenyített tojások szállítására összpontosít a közeli gazdáknak.

Bár az óriáscsirkék önmagukban nem elegendőek a brazil húsipar kiszolgálásához, bőven van rájuk kereslet a gyűjtők és a gazdák részéről. Döntően azok a termelők vásárolják őket, akik kisebb birtokon munkálkodnak, és főleg önellátási céllal tartanak baromfikat, ketrec nélkül.

A címlapkép csak illusztráció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?