120 centis óriáscsirkéket tenyészt a gazda: durva, mennyiért árulja őket

120 centis óriáscsirkéket tenyészt a gazda: durva, mennyiért árulja őket

agrarszektor.hu
Közel 120 centiméter magasra is megnőhetnek annak a brazil gazdának a csirkéi, aki több évvel ezelőtt csupán hobbiból kezdett bele az óriásbaromfik tenyésztésébe. A gigantikus méretű szárnyasok a termelő szerint akár 20 000 reai-t (4000 dollár) is érhetnek egyenként.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Eleinte csak hobbiból kezdett el csirkéket - az úgynevezett Giant Indian Roosters fajtát - tenyészteni Rubens Braz, brazil gazda, aki mintegy húsz évvel ezelőtt még nem is sejtette, hogy mára óriásbaromfikat fog tartani - írja a Reuters. A gazda saját farmján jeleneg 300 madarat tart, a gigantikus szárnyasok akár 120 centiméteresre is megnőhetnek, és akkora most már a kereslet rájuk, hogy a Braz az országszerte megugró eladásokból tud megnélni. Az óriások, amelyek hivatalos elismerése, mint új fajta még várat magára, a termelő szerint akár 4000 dollárt is érhetnek egyenként.

Az Avicultura Gigante nevű cége hiánypótló szereplő lehet Brazíliában, a világ legnagyobb baromfiexportőr országában, ahol olyan nagy húsfeldolgozók működnek, mint a BRF (BRFS3.SA) és a JBS (JBSS3.SA). Mivel a globális madárinfluenza-válság miatt akadnak gondok a brazil piacon, hiszen korlátozások léptek életbe az élő állatok szállításával kapcsolatban, Braz a megtermékenyített tojások szállítására összpontosít a közeli gazdáknak.

Bár az óriáscsirkék önmagukban nem elegendőek a brazil húsipar kiszolgálásához, bőven van rájuk kereslet a gyűjtők és a gazdák részéről. Döntően azok a termelők vásárolják őket, akik kisebb birtokon munkálkodnak, és főleg önellátási céllal tartanak baromfikat, ketrec nélkül.

A címlapkép csak illusztráció.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47