Kakukkfű

A kakukkfű egy lassan terjeszkedő, ízletes évelő. Kedvelt fűszernövény, a kiskertek elengedhetetlen tagja.

A fűszernövények közül a kakukkfű jól használható húsos ételekben. Bármilyen jó vízelvezetésű talajban megél, de vigyáznunk kell vele, mert gyorsan szaporodik. A kakukkfű inkább dekoratív semmint ízletes. Segíti az emésztést, és enyhe nyugtatóként is lehet használni. A kakukkfű méz ízletes, és segít a megfázás és a torokfájás tüneteinek csillapításában.

Termesztés és ápolás

Mérsékelt égövi növény. Melegkedvelő, fényigényes. Mélyebb fekvésű helyeken hótakaró nélkül gyakran kifagy. Nedves helyekre érzékeny, a szárazságot jobban tűri. Leginkább a jó tápanyag-ellátottságú és vízgazdálkodású, nem túl kötött, meszes talajokon termeszthető. Magja már 10oC-on csírázik, optimális csírázási hőmérséklete 20oC,  a mag kelési ideje 12-14 nap.  A kerti kakukkfű az előveteménnyel szemben nem igényes, de a terület gyommentességére és arra, hogy önmaga után 4 évig nem ültethető, figyelni kell. Ősszel a talajt 35 cm mélyen fel kell szántani. Tavasszal aprómorzsára el kell dolgozni és ültetésig gyommentesen kell tartani. A kerti kakukkfű helybevetéssel és palántázással szaporítható. Állandó helyre vetés esetén – a biztonságos kelés érdekében – a magot sűrűn kell vetni (5-6 kg/ha). Kelés után 2-3 hónapig a növények lassan fejlődnek. A talaj gyommentesen tartása ekkor csak kapálással és kézi gyomirtással oldható meg. A helybe vetett állomány gondozásának nagy élőmunka- és vetőmag igénye miatt a palántaneveléses szaporítási mód az elterjedtebb.

Palántaneveléshez a magvakat március közepén szabadágyba vetjük el. Az egyenletes vetés érdekében az apró magot 1:3 arányban homokkal vagy perlittel keverjük. A talajfelszínre vetett magot 0,5 cm vastag homokréteggel takarjuk. Mivel a talaj könnyen kiszárad, a vetés után a kelésig folyamatosan öntözni és árnyékolni kell. Fontos  a palántaágy gyommentesen tartása, mivel a kerti kakukkfű  kelés után lassan fejlődik,  és a gyomok könnyen elnyomhatják. A vetőmagot a palántaneveléshez 35-30 cm sortávolságra vetjük. Egy hektár palántaszükséglete 180-200 000 db. Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerű palántákat május végétől ültethetjük ki kettesével-hármasával,  50x25 cm sor- és tőtávolságra. Mivel a kerti kakukkfű nem gyomfojtó, ezért igen fontos a terület gyomtalanítása.

Betegségek és kártevők

A gyomokat eleinte kézzel szedjük ki, nehogy kárt tegyünk az apró palántákban, mikor azok már elég nagyok, a sorközművelést végezhetjük kapával is. Szerencsés növénynek mondható, hiszen nem ismert kórokozója vagy kártevője és a továbbiakban nem szorul egyéb ápolási munkára.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!