BTT közleménye: Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a BTT a Négy Mancs ellen

agrarszektor.hu
Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez a Baromfi Termék Tanács (BTT) a fővárosi székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány törvénysértő tevékenysége miatt. A BTT szerint az NM működése nem felel meg az alapítványokkal szemben támasztott törvényi követelményeknek, mivel sem közérdekűnek, sem közhasznúnak nem tekinthető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NM nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, hanem valótlan tartalmú propagandával a hazai baromfitermelők és a kiváló minőségű magyar baromfitermékek lejáratására törekszik idehaza és az uniós országokban egyaránt. A BTT törvényességi felügyeleti kérelmében azt kéri a Budapesti Főügyészségtől, hogy folytasson le vizsgálatot a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben, és gondoskodjon arról, hogy a szervezet törvényes működése helyreálljon.

A BTT úgy véli, hogy az NM törvényes működése úgy volna helyreállítható, ha az ügyészség eltiltaná az NM-et a magyar termelőkre és a nemzetgazdaságra egyaránt káros tevékenységétől. A BTT törvényességi felügyeleti kérelmében azt hangsúlyozta, hogy a formálisan alapítványi keretek között működő NM tényleges tevékenysége sem közhasznúnak, sem közérdekűnek nem tekinthető. Az NM ugyanis állatvédelmi-állatjóléti célok helyett valótlan tartamú közleményekkel és más csalárd módon a magyarországi baromfitermelés és baromfitermékek lejáratására törekszik. Tény ugyanis, hogy az NM-nek nincsenek szakképzett aktivistái és nem áll kapcsolatban olyan szakemberekkel sem, akik az alapítványi munka szakmaiságát elősegítenék. Állatvédelmi célok megvalósítása helyett a szervezet olyan lobbista tevékenységet folytat, amely a hazai baromfiágazat ellehetetlenítésére irányul, a fogyasztókat és a kereskedőket pedig tisztességtelenül befolyásolja. Így a kiváló minőségű magyar baromfitermékek értékét csökkenti, továbbá a magyar termelőknek (vállalati és  nemzetgazdasági szinten is) komoly károkat okoz.

Az alapítvány nyilatkozataiban és közleményeiben folyamatosan valótlanul állítja, hogy Magyarországon az uniós előírásokkal ellentétes, illegális tollfosztás és libatömés folyik. Az NM valótlan tartalmú propagandájának része továbbá, hogy a tollfosztás Magyarországon állatkínzásnak minősül, illetve a töméssel nevelt állatok silány minőségű húst adnak. Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tollfosztás és a libatömés nem jogellenes tevékenység, az eljárások nem minősülnek állatkínzásnak és a hazai jogi szabályozás nem ellentétes az uniós követelményekkel. A tollfosztás és a libatömés jogilag szabályozott, szakhatósági felügyelet mellett zajló tevékenység, a BTT pedig állatjóléti kódexet is kidolgozott a víziszárnyas termékek védelme érdekében.

Az NM a valótlan állításokra alapozva az utóbbi időszakban "fekete céglistákat" állított össze, amelyek nyomán több európai élelmiszerlánc a magyar baromfitermékeket indokolatlan és érthetetlen módon árukínálatából "kilistázta". Mint ismert, a hazai baromfiipar piacvezető vállalatának számító szentesi Hungerit Zrt. a közelmúltban indított kártérítési pert a Fővárosi Bíróságon az NM ellen, jó hírnévhez fűződő jogainak megsértése miatt. A BTT elnöksége nemrégiben döntött arról, hogy támogatja a Hungerit Zrt-t az NM ellen indított perben is.

 

A Baromfi Termék Tanács (BTT) közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58