Aggódhatnak a nagybirtokosok - Tovább szigorítják a támogatási rendszert

agrarszektor.hu
Új jogszabállyal akadályozná meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azt, hogy a nagygazdaságok elkerülhessék a területalapú támogatások elvonását - írja a napigazdasag.hu. Korábban ugyanis többször is felmerült annak a lehetősége, hogy egyes gazdálkodók a gazdasági társaságuk feldarabolásával igyekeznek kibújni a hazánkban tavaly nyáron bejelentett kormánydöntés alól. Az elvonás előreláthatóan mintegy 525 vállalkozást érinthet, amelyek összességében 20 milliárd forinttól esnek el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tovább szigorítaná a területalapú támogatások rendszerét az FM. Így az 1200 hektár felett gazdálkodók egy napokban életbe lépett jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják. A tárca szerint ugyanis egyes gazdálkodók ezzel a módszerrel játszanák ki a rendszert. 

Az FM ezért azt a 2013-as uniós rendeletet ültette át a magyar jogrendbe, amely 2011-es visszamenőleges hatállyal szankcionálja a földek szétírását. Ezért a tárca minden olyan esetet megvizsgál majd, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy a gazdaság szétdarabolásával úgynevezett mesterséges feltételt teremtett a tulajdonos a támogatás igénybevételéhez.

Azok a társaságok mentesülhetnek a szankciók alól, amelyek bebizonyítják, hogy gazdaságilag indokolt volt a szétválás. Azoktól a cégektől viszont, amelyek nem tudják gazdasági és jogi adatokkal alátámasztani az intézkedést, a mesterséges feltételteremtéssel szerzett támogatást elvonják.

Az uniós jogszabályhoz viszonyítva a hazai rendelet csupán egyetlen könnyítést tartalmaz: a 2014. november elseje előtt lezárult ügyletek esetében könnyebb lesz igazolni, hogy a szétválás indokolt volt. A tárca szerint ugyanis a gazdálkodók csak 2014 nyarán tudták meg, hogy a kormány 1200 hektár felett elvonja a területalapú támogatást. Mivel a gazdasági társaságok szétválásának gazdasági és jogi előkészítése több hónapot is igénybe vehet, ezért ezek a cégek még nem tudhattak az úgynevezett degresszivitás bevezetéséről.

A teljes elvonás összesen 525 vállalkozás érinthet. Ahogy arról az agrárszektor.hu korábban beszámolt, ezektől a nagyüzemektől előzetes számítások szerint mintegy húszmilliárd forintót vesznek el, amely összeget a tárca az állattartók támogatására szeretné fordítani.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31