Ez jó hír mindenkinek! - Kitolják a fontos határidőt

agrarszektor.hu
Várhatóan egy héttel tovább, május 23-ig nyújthatják be szankciómentesen idei egységes agrártámogatási kérelmeiket a gazdálkodók. Ennél nagyobb hosszabbításra nincs lehetőség, mert a túlzott határidő-módosítás az őszi előlegfizetéseket kockáztatná.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Európai Bizottság néhány tagállam kérésére az idén is lehetővé kívánja tenni, hogy az egységes agrártámogatási kérelmek szankciómentes benyújtási határidejét meg lehessen hosszabbítani - mondta az MTI-nek Gyuricza Csaba, a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. Várhatóan maximum egy hónapos hosszabbítást tesznek lehetővé, de ennek jogi részleteit még nem dolgozták ki.

Magyarország élni kíván a bizottság kínálta lehetőségekkel, de a határidőt legfeljebb egy héttel hosszabbítanánk meg. Ez azt jelentené, hogy a május 17-i eredeti időpontról május 23-ra módosulna a szankciómentes beadási határidő. A hivatal szerint egyhónapos hosszabbításra nálunk nincs lehetőség, mert a túlzott határidő-módosítás az októberi támogatási előlegfizetéseket kockáztatná.

Az idén május 1-jéig mintegy 61 ezer egységes kérelmet nyújtottak be az MVH-hoz, és ez valamivel kevesebb a tavalyinál - közölte Gyuricza Csaba. Mivel a beadási határidő várhatóan változik, az egységes kérelmekhez kapcsolódó egyéb időpontok is módosulnak.

Az idén 32 jogcímen lehet támogatásokat igényelni. A hivatalnál 170-172 ezer kérelem beérkezésére számítanak, ebből megközelítőleg 50 ezer lesz az egyszerűsített kérelem. A 2016-ban igényelhető támogatási összeg 410-420 milliárd forintot tesz ki összességében, és ez hasonló az előző évihez.

Az idén kiutalható támogatásokból a hivatal eddig mintegy 373 milliárd forintot fizetett ki a jogosult gazdálkodóknak. A fennmaradó 40-45 milliárd forint körüli összeget június 30-ig, a végkifizetés végső határidejéig fizetik ki - mondta Gyuricza Csaba.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?