2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Megnyugodott a forint, tovább hanyatlik a frank

agrarszektor.hu
A kedd délutáni hullámszerű erősödés óta stabil a forint az euróval szemben 308-nál, közben viszont az euró visszakapaszkodott 1,20 fölé a dollárral szemben. Ugyanakkor a svájci frank árfolyamküszöbének 2015 eleji elengedése óta nem volt ilyen erős az euró, noha az észak-koreai feszültség miatt többek között a franknak elvileg erősnek kellene lennie - írja a Portfolio.hu.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)


Nagy nap a mai a globális monetáris politikában, hiszen a Fed ma jelenti be, hogy milyen elvek és stratégia mentén kezdi el leépíteni 4000 milliárd dollár fölé növelt mérlegfőösszegét, amely az eszközvásárlási program három hullámában nőtt meg az elmúlt évtizedben. Maga az irányadó ráta egyelőre a piac várakozása szerint nem változik, de decemberben már jöhet az újabb szigorítás. Ha ennél lazább hangvételű jelzéseket küld ma este a Fed a piacoknak, akkor a dollár újabb ütést kaphat és így az euró/dollár árfolyam akár a minap elért 1,21 közeli kétéves csúcsról még tovább emelkedhet.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A forint az euróval szemben tegnap délután hullámszerű erősödéssel reagált 309 körülről 308-ig arra, hogy végül nem volt semmilyen nagy bejelentés az MNB-től, és azóta sem látszik érdemi elmozdulás. A reálgazdaságilag indokolthoz képest gyengébben tartott forint kapcsán érdekes kérdés lesz, hogy a jegybank még milyen eszközökkel rendelkezik, ha idővel újra szükség lenne további lazításra.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A forint tegnapi erősödésével párhuzamosan a zloty is erőre kapott, míg a bankpánik mellett az orosz rubel esett (az erősebb euróval szemben) és a líra-rand páros is gyengébb szinteken ragadt.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A dollár kis gyengülése és a forint erősödése együttesen a 256,5 körüli szintig visszasüllyesztette a bankközi árfolyamot.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


Az észak-koreai feszültség mellett különösen érdekes, hogy a klasszikus menedékdevizának tekintett svájci frank tegnap új 2,5 éves mélypontra esett az erős euróval szemben 1,1570 körül és azóta is itt ragadt az árfolyam. A frank/forint árfolyam 267 körülig süllyedt, de augusztus elején már láttunk 264 körüli árfolyamot is, így itt most nem beszélhetünk új lokális forintcsúcsról.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?