Megnyugodott a forint, tovább hanyatlik a frank

agrarszektor.hu
A kedd délutáni hullámszerű erősödés óta stabil a forint az euróval szemben 308-nál, közben viszont az euró visszakapaszkodott 1,20 fölé a dollárral szemben. Ugyanakkor a svájci frank árfolyamküszöbének 2015 eleji elengedése óta nem volt ilyen erős az euró, noha az észak-koreai feszültség miatt többek között a franknak elvileg erősnek kellene lennie - írja a Portfolio.hu.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.


Nagy nap a mai a globális monetáris politikában, hiszen a Fed ma jelenti be, hogy milyen elvek és stratégia mentén kezdi el leépíteni 4000 milliárd dollár fölé növelt mérlegfőösszegét, amely az eszközvásárlási program három hullámában nőtt meg az elmúlt évtizedben. Maga az irányadó ráta egyelőre a piac várakozása szerint nem változik, de decemberben már jöhet az újabb szigorítás. Ha ennél lazább hangvételű jelzéseket küld ma este a Fed a piacoknak, akkor a dollár újabb ütést kaphat és így az euró/dollár árfolyam akár a minap elért 1,21 közeli kétéves csúcsról még tovább emelkedhet.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A forint az euróval szemben tegnap délután hullámszerű erősödéssel reagált 309 körülről 308-ig arra, hogy végül nem volt semmilyen nagy bejelentés az MNB-től, és azóta sem látszik érdemi elmozdulás. A reálgazdaságilag indokolthoz képest gyengébben tartott forint kapcsán érdekes kérdés lesz, hogy a jegybank még milyen eszközökkel rendelkezik, ha idővel újra szükség lenne további lazításra.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A forint tegnapi erősödésével párhuzamosan a zloty is erőre kapott, míg a bankpánik mellett az orosz rubel esett (az erősebb euróval szemben) és a líra-rand páros is gyengébb szinteken ragadt.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


A dollár kis gyengülése és a forint erősödése együttesen a 256,5 körüli szintig visszasüllyesztette a bankközi árfolyamot.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank


Az észak-koreai feszültség mellett különösen érdekes, hogy a klasszikus menedékdevizának tekintett svájci frank tegnap új 2,5 éves mélypontra esett az erős euróval szemben 1,1570 körül és azóta is itt ragadt az árfolyam. A frank/forint árfolyam 267 körülig süllyedt, de augusztus elején már láttunk 264 körüli árfolyamot is, így itt most nem beszélhetünk új lokális forintcsúcsról.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?