Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

agrarszektor.hu
Habár a magyar kukoricatermelés eredményessége évről évre egyre jobb, óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy ez a trend még erőteljesebb legyen - mondta az agrárszektor.hu-nak Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ilyen akár a még jobb fajtaválasztás, vagy az időjárásnak való kitettség stabilizálása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Reng Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián elmondta, hogy azzal, hogy Magyarország is növeli a benzinbe keverhető bioetanol arányát, sokkal nagyobb piac nyílik meg a hazai bioetanol előtt, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy több kukoricát dolgoznak majd fel. Hozzátette, ez áttételesen minden magyar gazdának és feldolgozónak jó lesz, és nem csak most lettek biztosabbak a piacok, de a 2020-2030 közötti időszakban is valószínűleg azok lesznek - emelte ki a szakember. 

Magyarországon az utóbbi időszakban javult a kukoricatermelés eredményessége, de még mindig nem éri el a nyugat-európai versenytársak szintjét. Óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy a jövedelmezőséget növeljük, függetlenül attól, hogy növekvő trend tapasztalható az utóbbi években - hangsúlyozta Reng Zoltán. Közölte, az egyértelműen látszik, hogy az időjárásnak való kitettség óriási, ezt mindenképpen stabilizálni kell, akár az agrotechnikával, akár az öntözéssel, vagy a még jobb fajtaválasztással. 

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékei már beépültek a takarmányozási receptúrákba, ugyanakkor egyre több az olyan gabona-feldolgozó, amely ilyen termékeket állít elő. A szakember elmondta, hogy habár van konkurencia a hazai piacon is, de az exportpiac mindig sokkal nagyobb rizikót jelent a feldolgozóknak. Az, hogy növekszik a feldolgozás Magyarországon, az Reng Zoltán szerint mindenkinek kedvez, hiszen versenyre készteti a szereplőket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?