Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

agrarszektor.hu
Habár a magyar kukoricatermelés eredményessége évről évre egyre jobb, óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy ez a trend még erőteljesebb legyen - mondta az agrárszektor.hu-nak Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ilyen akár a még jobb fajtaválasztás, vagy az időjárásnak való kitettség stabilizálása.

Reng Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián elmondta, hogy azzal, hogy Magyarország is növeli a benzinbe keverhető bioetanol arányát, sokkal nagyobb piac nyílik meg a hazai bioetanol előtt, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy több kukoricát dolgoznak majd fel. Hozzátette, ez áttételesen minden magyar gazdának és feldolgozónak jó lesz, és nem csak most lettek biztosabbak a piacok, de a 2020-2030 közötti időszakban is valószínűleg azok lesznek - emelte ki a szakember. 

Magyarországon az utóbbi időszakban javult a kukoricatermelés eredményessége, de még mindig nem éri el a nyugat-európai versenytársak szintjét. Óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy a jövedelmezőséget növeljük, függetlenül attól, hogy növekvő trend tapasztalható az utóbbi években - hangsúlyozta Reng Zoltán. Közölte, az egyértelműen látszik, hogy az időjárásnak való kitettség óriási, ezt mindenképpen stabilizálni kell, akár az agrotechnikával, akár az öntözéssel, vagy a még jobb fajtaválasztással. 

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékei már beépültek a takarmányozási receptúrákba, ugyanakkor egyre több az olyan gabona-feldolgozó, amely ilyen termékeket állít elő. A szakember elmondta, hogy habár van konkurencia a hazai piacon is, de az exportpiac mindig sokkal nagyobb rizikót jelent a feldolgozóknak. Az, hogy növekszik a feldolgozás Magyarországon, az Reng Zoltán szerint mindenkinek kedvez, hiszen versenyre készteti a szereplőket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?