Pörögnek az agrárberuházások Magyarországon: nem vette el a járvány a gazdák kedvét

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány sem állította le a vidékfejlesztési támogatások kifizetését, a nyertes pályázatokhoz kapcsolódóan az államkincstár mintegy 628 milliárd forintot utalt át a gazdálkodóknak. Az agrártárca által bevezetett könnyítéseknek köszönhetően eddig összesen 1980 agrár-élelmiszeripari beruházást sikerült megmenteni, ennyi esetben kérték ugyanis az érintettek a megvalósítási határidők meghosszabbítását.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Nem akasztotta meg a Vidékfejlesztési program végrehajtását a koronavírus-járvány, a pályázatok megvalósítása mellett a kifizetések is folyamatosak - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Államkincstár (MÁK) március végéig összesen 628,4 milliárd forintot utalt át a nyerteseknek, a halászati ágazat fejlesztését szolgáló Magyar halgazdálkodási operatív program keretéből pedig 6,2 milliárd forint jutott el a kedvezményezettekhez. Nagy István agrárminiszter elmondta, a legnagyobb szeletet, közel 164 milliárd forintot az Agrár-környezetgazdálkodási program kifizetései teszik ki. Az állattenyésztési felhívások közül a legnagyobb összeg máig a szarvasmarhatartókhoz juthatott el, az elszámolások alapján több mint 14 milliárd forintot kaptak kézhez a beruházásaikat megvalósítók. A kertészeti gépek beszerzésre eddig közel húszmilliárdot fizetett ki a kincstár, ahogyan hasonló összeg jutott el a fiatal mezőgazdasági termelőkhöz is. A feldolgozóipar korszerűsítését célzó keretből a MÁK máig valamivel több mint harmincmilliárd forintot utalt át a nyertes vállalkozásoknak.

A kifizetések összege a következő hónapokban tovább nő majd, hiszen a beruházások megvalósítása továbbra is folyamatban van. Az elmúlt időszakban több helyen is azt lehetett hallani, hogy a vidékfejlesztési projektek megvalósítása veszélybe került - részben a gyorsan emelkedő kivitelezési árak, részben az alapanyag- és a munkaerőhiány miatt -, a koronavírus-járvány hazai begyűrűzése pedig csak fokozta a vidékfejlesztési pályázatokban érdekelt gazdákra nehezedő nyomást. Az Agrárminisztérium számos kedvezménnyel ösztönözte a nyerteseket arra, hogy a megváltozott körülmények ellenére se álljanak el a tervezett beruházás megvalósításától. A már érdemben előrehaladt beruházásoknál a nyerteseknek lehetőségük nyílt a 24 hónapos megvalósítási határidő meghosszabbítására, a költségek növekedése miatt pedig a műszaki tartalom módosítását is kezdeményezhetik a pályázók. A legtöbben éltek is a lehetőséggel, így a miniszter tájékoztatása szerint a program 9671 nyertes pályázata közül csupán 505-ről mondtak le az érintettek március végéig. A pályázók közel 1980 esetben kezdeményezték a megvalósítási idő meghosszabbítását. A kedvezménynek köszönhetően számos agrár-élelmiszeripart, valamint a vidéki térségek fejlesztését célzó beruházást sikerült megmenteni, a szóban forgó projektekhez kötődő támogatás összege pedig megközelíti a 184 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?