Komoly milliókat rejtenek a hazai erdők: így keresnek sok pénzt az élelmes magyarok

Komoly milliókat rejtenek a hazai erdők: így keresnek sok pénzt az élelmes magyarok

agrarszektor.hu
Tavaly több mint 660 millió forintot ért az a csiga, gomba és különféle nem védett termény, amelyet tavaly szedtek össze az erdőkben és mezőkön a hobbigyűjtők. Az államhoz 25 millió forint adó érkezett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szép összeget találtak tavaly a hobbigyűjtők erdőn-mezőn - erre utalnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adatai. A hatóság azért vezet a kérdésről részletes kimutatást, mert 2016 eleje óta kedvezményes adószabályok rendezik azoknak a magánszemélyeknek a helyzetét, akik szabadidejükben csiga, gomba, medvehagyma, esetleg bodzavirág, csipkebogyó, netán levendula vagy más hasonló, nem védett állat és növény összegyűjtésével és eladásával egészítik ki keresetüket, írta meg a Magyar Nemzet.

Érdeklődésünkre az adóhatóságnál arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezményes passzusok kizárólag azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők és nem is egyéni vállalkozók, hanem magánemberként, egyfajta mellékes keresetkiegészítésért járják a természetet. A kedvezményes rendelkezések emellett csupán akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtők hivatalos felvásárlónak adják el a vadon gyűjtött portékát. Ilyenkor a leadott csiga, gomba, különféle nem védett növény ellenértékének 25%-a számít jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15%-os személyi jövedelemadó.

Tavaly 664 millió forintnyi begyűjtött árut vettek át a felvásárlók az ezzel foglalatoskodó magánszemélyektől, az államnak pedig megközelítőleg 25 millió forint adóbevétele származott ebből. A korábbi adatok szerint a múlt év volt az eddigi legjobb esztendeje a hobbigyűjtőknek, általában ugyanis félmilliárd forint körül mozgott az egy évben leadott portéka értéke.

Fontos, hogy a hobbigyűjtőnek semmilyen adóügyi kötelezettsége nincs, a közterhet ugyanis a felvásárló számolja ki, majd levonja azt az érintettnek járó összegből, s be is vallja az adóhivatalnak. Ez azt is jelenti, hogy a magánszemélyeknek nem kell kérvényt beadniuk az adóhivatalhoz vagy igazolást kérniük a NAV-tól, ahogy a bevallással és az adófizetéssel sem kell vesződniük. A kedvezményes rendelkezések csak akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtő betartja a feltételeket. Ha az összegyűjtött terményeket, csigákat valaki nem felvásárlónak adja el, úgy a kapott ellenérték az érintett önálló tevékenységből származó bevételének minősül, s bevallásadási kötelezettség alá tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55