Agrárfinanszírozás nyelve: A 2,5%-os hitelről egyszerűen, dióhéjban az NHP Hajrá forgóeszköz finanszírozásól

Agrárfinanszírozás nyelve: A "2,5%-os hitelről" egyszerűen, dióhéjban az NHP Hajrá forgóeszköz finanszírozásól

Takarék Agrár24
A "2,5%-os" hitelről, ahogy sokakban megragadt az NHP programok kezdete óta, sokan hallottak. Azért idézőjeles a 2,5%, mert ez a maximum éves kamat, és a mindenkori feltételek, banki elbírálás alapján akár ettől kedvezőbb is elérhető az ügyfeleknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha egy gazdaságnak például forgóeszköz finanszírozásra lenne szüksége, és szeretné, ha egy hitelkeret állna a rendelkezésére, amelyet rugalmasan, az éppen aktuális finanszírozási szükségleteihez igazodva tudna használni, akkor már kevesebben ismerik az NHP Hajrá program biztosította lehetőségeket. Ezek sokkal rugalmasabbak mint a korábbi NHP szakaszokban elérhető folyó finanszírozási konstrukciók. Pontokba szedve érdemes megnézni mit tud az idén elindult NHP Hajrá Forgóeszköz finanszírozó konstrukciója.

Milyen célra?

Az NHP Hajrá forgóeszközfinanszírozáson túl beruházási, támogatás előfinanszírozási és hitelkiváltási célra is adható, bejegyzésünkben a forgóeszközfinanszírozási céllal foglalkozunk. Alapvetően a vállalkozás forgóeszköz igényeinek - mint például a készletek feltöltése, alapanyag beszerzés, működési költségek - finanszírozására irányul. Az NHP konstrukcióban lehetőség van a már meglévő forgóeszközhitel kiváltására is.

Mennyi időre?

A program keretében nyújtott forgóeszközhitel legfeljebb 3 éves futamidőre kérhető, azonban futamidőn belül előtörleszthető és újra lehívható, rugalmasan igazodva a vállalkozás igényeihez, így akár folyószámlahitelhez hasonlóan is használható. A hitel lehívását főszabályként számlákkal nem kell alátámasztani, de ez bizonyos termékkonstrukcióknál eltérhet: pl. VP Komplex termék forgóeszközhitelnél kell számla, de döntés szerint általános vállalkozói forgóhitelnél is előírhatja a bank. így kvázi úgy használható, mint egy folyószámlahitel.

Mennyiért?

Legfeljebb évi 2,5% kamat a teljes futamidő alatt. Egyes a kölcsönfelvételhez kapcsolódó áthárított díjakon, költségeken kívül más díj, költség nem kerülhet felszámításra.

Mekkora összeg? 

A programban egy ún. limit erejéig van lehetőség forgóeszköz finanszírozó hitel felvételére, mely függ a készletállomány, a vevőkövetelések (legfeljebb 30 napja lejárt) értékétől, a személyi jellegű ráfordítások 1 éves összegétől, valamint a már meglévő NHP Hajrá forgóeszköz finanszírozó hitelállománytól*:

Fontos, hogy a limitet a futamidő alatt évente újra kell számolni. Ha kevesebb a limit, mint a kint lévő állomány, akkor a kölcsön a limit összegéig előtörlesztendő, ha magasabb, akkor a kölcsönből lehívhat a szerződéses összegből még igénybe nem vett rész erejéig. Ha a felülvizsgálatkor magasabb a limit, mint a szerződéses összeg, akkor újabb kölcsönszerződés köthető.

+1 kérdés: Mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozóként a Takarékbankban hol igényelhető a "2,5%-os*" NHP Hajrá hitel forgóeszköz finanszírozási célra?

A Takarékbank Agrárcentrumai elérhetőek országosan, 6 régióba szervezve a következő címeken (régiónként kereshető módon): https://takarekbank.hu/agrarcentrum/takarekbank-agrarcentrum-kapcsolat#

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

*A termékkonstrukciónkénti feltételekről érdeklődjön az Agrárcentrumokban.

MNB NHP Hajrá forrású hitel igénybevétele esetén meg kell felelni az MNB NHP Hajrá Terméktájékoztatóban foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. Az NHP Hajrá hitelprogram részletes feltételeit a Magyar Nemzeti Bank weboldalán (https://www.mnb.hu/monetaris-politika/novekedesi-hitelprogram-nhp) elérhető Terméktájékoztató tartalmazza.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül a Ptk. 6:64§-a szerinti ajánlatnak, nem eredményez a Hitelintézet részéről szerződéskötési kötelezettséget. A különböző NHP Hajrá forrású hitelkonstrukciók igénybevételének részletes feltételei megtalálhatóak a Takarékbank Zrt. Vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételeiben és a Vállalkozói Hitel és Garancia Ügyletek elnevezésű Hirdetményben (www.takarekbank.hu).

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?