Fontos változások jönnek az agrárkamarai tagdíjakkal kapcsolatban: íme, a részletek

Fontos változások jönnek az agrárkamarai tagdíjakkal kapcsolatban: íme, a részletek

agrarszektor.hu
A 2020. évtől kezdődően a NAK egyszerűsítette a korábbi tagdíjbevallási és tagdíjfizetési folyamatokat azáltal, hogy tagjai helyett elvégzi a tagdíj megállapítását. A tagság részéről felmerült kérések és az eddigi tapasztalatok alapján 2021 őszén újabb kedvezmények is bevezetésre kerültek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítására került sor, az év második felében (2021. október 15. és november 15. között) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítása zajlik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2021. évi tagdíj megállapításának alapjául a 2019. évi bevétel, árbevétel adatok szolgáltak. A NAK által megállapított 2021. évi tagdíjat, illetve a számításhoz felhasznált adatokat a kamarai tagok, illetve az általuk az e-Irodán keresztül meghatalmazott könyvelők, adószakértők, adótanácsadók vagy könyvvizsgálók 2021. október 15-től tekinthetik meg a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. Amennyiben a megadott adatokkal és az azok alapján kiszámított tagdíjjal egyetértenek, úgy elfogadhatják azt. Ha módosítani szeretnének az adatokon, vagy kedvezményt kívánnak igénybe venni, úgy azt - a szükséges igazolások mellett - 2021. november 15-ig tehetik meg. Azon tagok esetében, akik nem hagyják jóvá a NAK által megállapított tagdíjat, de a korrekció lehetőségével sem élnek, a határidő leteltét követően a tagdíj-megállapítás automatikusan elfogadottá válik. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2021. évi tagdíj megfizetésének határideje 2021. november 30. A tagdíj kiegyenlítéséhez tagjaink számára lehetőséget biztosítunk az e-Irodán keresztül indítható online díjfizetésre: a bankkártyás fizetés mellett idén már azonnali, online átutalásra is van mód. Az idei évtől - a jövedéki adóhoz hasonlóan - a bevallott és megfizetett népegészségügyi termékadó (NETA) összegével is csökkenthető a tagdíjfizetés alapját képező árbevétel. Mivel a gazdálkodó szervezetek esetében már lezárult a 2021. évi tagdíj-megállapítási időszak, ők felülvizsgálati eljárásban vehetik igénybe a kedvezményt. Azon tagok, akik esetében az agrárgazdasági árbevétel teljes árbevételen belüli aránya nem haladta meg az 50 százalékot, eddig is kérhették, hogy a tagdíjukat kizárólag az agrárgazdasági árbevételük alapján állapítsák meg. A 33 és 50 százalék közötti arány esetén eddig főigazgatói jóváhagyásra volt szükség, 2021. őszétől ez azonban nem szükséges. Amennyiben valamely tag esetében az agrárgazdasági bevétel aránya az 50 százalékot nem haladja meg, és ezt megfelelően igazolja, automatikusan megkapja a kedvezményt.

Változtak a tagdíjkedvezmény-igazolások szabályai, összeghatárai is. Azokat a kedvezmény igénybevételére jogosító tételeket, amelyek a tag könyveléséből, kimutatásaiból egyértelműen meghatározhatók (ilyenek például az agrártámogatások, a jövedéki adó vagy a tárgyi eszköz levonások), 300 millió forintot meg nem haladó árbevétel esetén igazolhatja könyvelő, adószakértő vagy adótanácsadó. Ez az értékhatár eddig 50 millió forint volt. Továbbá, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a NAK részére szolgáltatott árbevétel adat és a tényleges árbevétel között eltérés van, akkor - ha a NAV által közölt bevétel nem haladja meg az 50 millió forintot - azt könyvelő, adószakértő vagy adótanácsadó is igazolhatja, csak e felett van szükség könyvvizsgáló bevonására, vagy hatósági (NAV) igazolás beszerzésére.

Az igazolások kiállításához szükséges, aktuális nyomtatványok elérhetőek az Igazolás minták menüpontban. A kisvállalati adózási formát (KIVA) alkalmazó tagokról a NAK csak bevétel adatot kap, nem pedig a tagdíj-megállapítás alapjául szolgáló nettó árbevétel adatot, így csak ez alapján tudja meghatározni a tagdíjfizetés alapját. Amennyiben a kettő között különbség van (mert például a tag tárgyi eszközt is értékesített), úgy az érintett az Igazságügyi Minisztérium Elektronikus Beszámoló Rendszer portálján közzétett eredménykimutatás benyújtásával igazolhatja nettó árbevételét. 2020. évi tagdíj felülvizsgálatát 2021. október 31-ig kérhetik a tagok a szükséges igazolások megküldése mellett. A 2021. évi tagdíj felülvizsgálatát - az eltérő tagdíj-megállapítási időszakok miatt - a gazdálkodó szervezetek 2022. június 15-ig, az őstermelők és egyéni vállalkozók 2022. november 15-ig kérhetik. A felülvizsgálati időszakban módosított tagdíjakat az újonnan megállapított tagdíj 20 százalékának megfelelő felülvizsgálati pótlék is terheli.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31