Jön a pénzeső a magyar kertészeteknek: erre pályázhatnak a termelők

Jön a pénzeső a magyar kertészeteknek: erre pályázhatnak a termelők

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika 2023-2027-ig tartó szakaszában érvényes támogatáspolitika mellett a már megszokott és új támogatási jogcímekről, a termelőket érintő változásokról, közte a különféle elvárásokhoz kötött kifizetésekről tartott tájékoztatást az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Szegeden, a VII. alkalommal megtartott Zsendülés Kertészeti Konferencián.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Feldman Zsolt az elmúlt évekre visszatekintve elmondta, hogy a kertészeti ágazatból érkező legszélesebb körű igényekre reagálva, 2014-2020 között a Vidékfejlesztési Program mintegy 4400 beruházást támogatott 81 milliárd forint értékben, amelyből 61 milliárdot már ki is fizettek. A legtöbben kertészeti gépbeszerzéshez öntözésfejlesztéshez, üveg-és fóliaházak, gombaházak, hűtőházak létesítéséhez igényeltek támogatást.

2021-ben, a 80%-os nemzeti társfinanszírozással megnövelt keretösszeg - 1500 milliárd forint -, lehetőséget teremtett több új, az ágazat fejlesztését szolgáló beruházás támogatására. Így tavaly összesen akkora értékben volt kiírható új pályázat, mint az azt megelőző hét évben összesen. Emellett az egyszerűsített, gyorsabb elbírálás érdekében a nagyobb és a kisebb léptékű beruházási igényeket elkülönítették, megkönnyítve ezzel is a pályázati folyamatot - mondta az államtitkár. Tájékoztatása szerint koncentráltak azokra az értékteremtő fejlesztési irányokra, amelyek vagy a termelésbiztonsághoz, vagy például az értékesítési lehetőségek bővítéséhez kapcsolódnak.

 

Az új kertészeti ágazati fejlesztést szolgáló felhívások között megemlítette a 68 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatot, az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztési pályázatot, ez utóbbi 2022. február 28-tól ismét pályázható. Ezek mellett a kertészeti üzemek megújítására, a gombaelőállító üzemek fejlesztésére, a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre kiírt pályázat szintén sikeres. Az ültetvénytelepítési és gyógynövénytermesztési, pályázatokat a tárca február 28-án újranyitotta, amelyre a kérelmeket április 30-áig várják. Feldman Zsolt a tanácskozáson résztvevők előtt ütemes és folyamatos döntéshozatalt ígért, mint fogalmazott, a következő hetekben is megfeszített munka zajlik azért, hogy a jó pályázatot benyújtó termelők minél hamarabb megkezdhessék beruházásaikat.

Az államtitkár megemlítette még a jövedelemingadozás kiegyenlítésére alkalmas új, Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszert, amely kockázatkezelési eszköz hathatós segítséget nyújthat a kertészek számára is. Mint fogalmazott, elsősorban a szabadföldi termesztésben a kockázatok oly mértékben nőttek, hogy reményei szerint ezt az öngondoskodási formát egyre többen választják majd.

Juhász Anikó helyettes államtitkár tájékoztatást adott a KAP Stratégiai Tervről. Mint ismert, Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét. A következő hónapokban kétoldalú tárgyalások zajlanak a dokumentum végleges tartalmáról. A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg. A Stratégiai Tervben hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése. A helyettes államtitkár elmondása szerint az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz. Juhász Anikó fontosnak nevezte a tárgyalási folyamatok minél gyorsabb lezárását, hiszen a nyári munkák megkezdése előtt legalább a termelést közvetlenül befolyásoló előírásokról, feltételekről tájékoztatni kell a termelőket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?