2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Döbbenetes elemzés jelent meg az agrártámogatásokról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Ismét a növénytermesztők voltak a 2021-ben kifizetett több mint 800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás fő kedvezményezettjei. Az állattartókat azonban ismét az uniós támogatásnál nagyobb összegű nemzeti forrással kellett segíteni. A legkevesebb támogatást tavaly is a kertészeti ágazat kapta.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalója szerint a hazai és európai uniós forrásokból összesen 812,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki 2021-ben. Tovább növelte ezt az összeget az Agrárminisztérium fejezetén kívül szereplő, de még az agrártámogatásokhoz kapcsolódó azon 28,7 milliárd forint, ami a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után, jövedékiadó-visszatérítés címén érkezett a gazdálkodókhoz - olvasható az Agrokép oldalán. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan 2021-ben továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között.

Az ezen a jogcímen történt kifizetések összesen 432,2 milliárd forintot, a támogatások 53,2%-át jelentették. A főbb intézkedéscsoportok közül a Vidékfejlesztési programból (VP) 248,9 milliárd forint került a jogosultak számláira, ami - együtt a Magyar halgazdálkodási operatív program 3,4 milliárd forintjával - a kifizetések 31%-át tette ki. A nemzeti támogatások jogcímeire 108,4 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek, a piaci és egyéb támogatások összege 19,7 milliárd forint volt, amelynek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 80,9%-a, 657,4 milliárd forint érkezett uniós forrásból, a nemzeti költségvetés pedig további 155,1 milliárd forint kifizetését fedezte. Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya 82%-ot tett ki, míg a támogatások további 18%-át nemzeti költségvetésből folyósították.

 

2021-ben emelkedett a termelőket ért agrárkárok enyhítésére kifizetett összeg is, ami immáron meghaladta a 18 milliárd forintot. Ennek forrását a gazdálkodók befizetései, valamint az azt kiegészítő hazai költségvetési támogatás jelentik. A főágazatok közül az agrártámogatásokból továbbra is a szántóföldi növénytermesztés részesedik meghatározó, több mint 45%-os mértékben, az állattenyésztők a támogatások ötödét használhatták fel, míg a kertészet részesedése alig 4,5%-os volt.

Az uniós költségvetésből származott a szántóföldi növénytermesztőknek juttatott 369,5 milliárd forint támogatás 99%-a. A szubvenció mintegy 94,3%-a - összesen 348,4 milliárd forint - az egységes területalapú támogatás formájában jutott el a gazdálkodókhoz, ezen belül alaptámogatásként 256,4 milliárd, zöldítés címén pedig 92 milliárd forintot fizettek ki részükre. Az AKI adataiból az is kiderült, hogy az állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó termelők 166,1 milliárd forintos támogatásának 51,4%-át a nemzeti költségvetés terhére fizették ki, a hazai forrás több mint felét az állatbetegségek megelőzésének támogatásai és az állatjóléti támogatások jelentették.

A kertészeti ágazat 36,7 milliárd forintos támogatásának 81,3%-a érkezett az uniós büdzséből, a kifizetések több mint ötöde (8,3 milliárd forint) a VP keretében valósult meg. Az élelmiszeripari vállalkozások tavaly 22,3 milliárd forint támogatásban részesültek, döntően a Vidékfejlesztési program forrásaiból. A kifizetések 18%-a hazai, 82%-a pedig uniós költségvetésből teljesült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33