Döbbenetes elemzés jelent meg az agrártámogatásokról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes elemzés jelent meg az agrártámogatásokról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Ismét a növénytermesztők voltak a 2021-ben kifizetett több mint 800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás fő kedvezményezettjei. Az állattartókat azonban ismét az uniós támogatásnál nagyobb összegű nemzeti forrással kellett segíteni. A legkevesebb támogatást tavaly is a kertészeti ágazat kapta.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalója szerint a hazai és európai uniós forrásokból összesen 812,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki 2021-ben. Tovább növelte ezt az összeget az Agrárminisztérium fejezetén kívül szereplő, de még az agrártámogatásokhoz kapcsolódó azon 28,7 milliárd forint, ami a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után, jövedékiadó-visszatérítés címén érkezett a gazdálkodókhoz - olvasható az Agrokép oldalán. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan 2021-ben továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között.

Az ezen a jogcímen történt kifizetések összesen 432,2 milliárd forintot, a támogatások 53,2%-át jelentették. A főbb intézkedéscsoportok közül a Vidékfejlesztési programból (VP) 248,9 milliárd forint került a jogosultak számláira, ami - együtt a Magyar halgazdálkodási operatív program 3,4 milliárd forintjával - a kifizetések 31%-át tette ki. A nemzeti támogatások jogcímeire 108,4 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek, a piaci és egyéb támogatások összege 19,7 milliárd forint volt, amelynek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 80,9%-a, 657,4 milliárd forint érkezett uniós forrásból, a nemzeti költségvetés pedig további 155,1 milliárd forint kifizetését fedezte. Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya 82%-ot tett ki, míg a támogatások további 18%-át nemzeti költségvetésből folyósították.

 

2021-ben emelkedett a termelőket ért agrárkárok enyhítésére kifizetett összeg is, ami immáron meghaladta a 18 milliárd forintot. Ennek forrását a gazdálkodók befizetései, valamint az azt kiegészítő hazai költségvetési támogatás jelentik. A főágazatok közül az agrártámogatásokból továbbra is a szántóföldi növénytermesztés részesedik meghatározó, több mint 45%-os mértékben, az állattenyésztők a támogatások ötödét használhatták fel, míg a kertészet részesedése alig 4,5%-os volt.

Az uniós költségvetésből származott a szántóföldi növénytermesztőknek juttatott 369,5 milliárd forint támogatás 99%-a. A szubvenció mintegy 94,3%-a - összesen 348,4 milliárd forint - az egységes területalapú támogatás formájában jutott el a gazdálkodókhoz, ezen belül alaptámogatásként 256,4 milliárd, zöldítés címén pedig 92 milliárd forintot fizettek ki részükre. Az AKI adataiból az is kiderült, hogy az állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó termelők 166,1 milliárd forintos támogatásának 51,4%-át a nemzeti költségvetés terhére fizették ki, a hazai forrás több mint felét az állatbetegségek megelőzésének támogatásai és az állatjóléti támogatások jelentették.

A kertészeti ágazat 36,7 milliárd forintos támogatásának 81,3%-a érkezett az uniós büdzséből, a kifizetések több mint ötöde (8,3 milliárd forint) a VP keretében valósult meg. Az élelmiszeripari vállalkozások tavaly 22,3 milliárd forint támogatásban részesültek, döntően a Vidékfejlesztési program forrásaiból. A kifizetések 18%-a hazai, 82%-a pedig uniós költségvetésből teljesült.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?