930 millió forintot osztott szét az Agrárminisztérium: ők kaptak a támogatásból

930 millió forintot osztott szét az Agrárminisztérium: ők kaptak a támogatásból

MTI
A Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesül három területen - közölte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa sajtótájékoztatón Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az első célterületen nyomtatott kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterekre, rendezvényekre kaphattak 1-4 millió forint támogatást önkormányzatok és nonprofit szervezetek. A második területtel megyei önkormányzatokat és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezeteket szólították meg; legalább megyei szintű vetélkedők szervezésére lehetett pályázni. A minisztérium emellett a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására, legalább három elemből álló kollekciók készítésére is nyújt támogatást - ismertette a miniszter biztos. V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a tárca célja a pályázatokkal felhívni a figyelmet a hazai természeti értékekre, a történelmi eseményekre és a hagyományok szépségére, ugyanakkor a helyi identitást és az önazonosságot is erősítik a támogatott programok.

A pályázaton a benyújtott igények jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló keretet, 869-en jelentkeztek, akik közül a három kategóriában 318, 18, illetve 55 pályázó részesült támogatásban - jelezte. A legtöbb forrást, 860,4 millió forintot az első kategóriában ítélték oda, a második célterületen 52,1, a harmadikon 17,4 millió forint támogatást nyertek el a jelentkezők.

A miniszteri biztos a nyertesek közül megemlítette az Agora Veszprém Kulturális Központ Hungarikumok a modern konyhában címmel programsorozatát, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek egy 4 fogásos menüsor elkészítésével. Egy felvidéki, Nádszegen működő iskola és óvoda Petőfi Sándor szellemi hagyatékának megismertetésére részesült támogatásban. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskeméten fesztivált szervez az AM pályázata révén a hungarikumok bemutatására. A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság kétnapos rendezvényt, a Hungária Komondor Klub konferenciát, a Dél-tiroli Magyarok Egyesülete gasztrokulturális eseményt szervez majd a támogatásból. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megyében található értékek témájában szervez vetélkedőt a pályázat révén diákok számára - sorolta. A divat kategória egyik nyertes pályázója a Zsolnay porcelángyár által készített, magyar királyokat, szenteket ábrázoló kerámiákból merített inspirációt; egy másik pályázó a matyó női viseletet és hímzésmintákat használja fel ma hordható ruhák készítésében - ismertette a miniszteri biztos.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03