Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

MTI
A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségei a támogatásokhoz, ezért javaslatcsomagot állítottak össze az Agrárminisztériumnak, amelyben többek között elkülönített kereteket, adminisztrációs könnyítéseket szorgalmaznak - közölte a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az MTI-vel. A 124 éves HANGYA együttműködésnek 125 új típusú szövetkezeti tagszervezete van, amelyek mintegy ötezer termelőt képviselnek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban kiemelték: üdvözlik, hogy a 2023-27. évi támogatási ciklusban a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10 százalékkal magasabb lehet. Ugyanakkor módosítást szeretnének a jogosultság megállapításának módszerében, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata szerintük hátrányos helyzetet eredményez. Fontos adminisztrációs tehercsökkentésnek tartanák, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanák az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését - írták.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené szerintük, ha a Vidékfejlesztési Programban egyes fejlesztési jogcímek keretének meghatározott hányadát kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva hirdetnék meg. A javaslataik között szerepel a termelői együttműködések támogatása olyan, eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységekhez, mint a gépkörök létesítése vagy szén-dioxid-megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?