Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

MTI
A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségei a támogatásokhoz, ezért javaslatcsomagot állítottak össze az Agrárminisztériumnak, amelyben többek között elkülönített kereteket, adminisztrációs könnyítéseket szorgalmaznak - közölte a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az MTI-vel. A 124 éves HANGYA együttműködésnek 125 új típusú szövetkezeti tagszervezete van, amelyek mintegy ötezer termelőt képviselnek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban kiemelték: üdvözlik, hogy a 2023-27. évi támogatási ciklusban a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10 százalékkal magasabb lehet. Ugyanakkor módosítást szeretnének a jogosultság megállapításának módszerében, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata szerintük hátrányos helyzetet eredményez. Fontos adminisztrációs tehercsökkentésnek tartanák, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanák az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését - írták.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené szerintük, ha a Vidékfejlesztési Programban egyes fejlesztési jogcímek keretének meghatározott hányadát kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva hirdetnék meg. A javaslataik között szerepel a termelői együttműködések támogatása olyan, eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységekhez, mint a gépkörök létesítése vagy szén-dioxid-megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?