Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

MTI
A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségei a támogatásokhoz, ezért javaslatcsomagot állítottak össze az Agrárminisztériumnak, amelyben többek között elkülönített kereteket, adminisztrációs könnyítéseket szorgalmaznak - közölte a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az MTI-vel. A 124 éves HANGYA együttműködésnek 125 új típusú szövetkezeti tagszervezete van, amelyek mintegy ötezer termelőt képviselnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban kiemelték: üdvözlik, hogy a 2023-27. évi támogatási ciklusban a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10 százalékkal magasabb lehet. Ugyanakkor módosítást szeretnének a jogosultság megállapításának módszerében, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata szerintük hátrányos helyzetet eredményez. Fontos adminisztrációs tehercsökkentésnek tartanák, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanák az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését - írták.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené szerintük, ha a Vidékfejlesztési Programban egyes fejlesztési jogcímek keretének meghatározott hányadát kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva hirdetnék meg. A javaslataik között szerepel a termelői együttműködések támogatása olyan, eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységekhez, mint a gépkörök létesítése vagy szén-dioxid-megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?