Fontos változás történt egy pályázati felhívásban: ez rengeteg gazdát érinthet

Fontos változás történt egy pályázati felhívásban: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Módosult egy fontos pályázati felhívás. A „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című, VP4-10.2.1.2-17 kódszámú pályázati felhívás dokumentációjában megváltozott a támogatás kötelezettségvállalási időszaka, amely még egy évvel, 2024. április 30-ig hosszabbodott meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Módosult a VP4-10.2.1.2-17 kódszámú, „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című pályázati felhívás (a továbbiakban: PF), amelynek az a célja, hogy támogatást nyújtson a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták genetikai anyagának begyűjtéséhez, mélyhűtve történő tárolásra történő előkészítéséhez, laboratóriumi körülmények közötti tárolásához mélyhűtéses eljárással, genetikai vizsgálatok elvégzéséhez. A pályázat emellett segítséget nyújt a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták - kivéve baromfifélék - apaállatainak, illetve apaállat jelöltjeinek az eredeti tartási-, takarmányozási feltételektől eltérő módon, ex situ környezetben történő megőrzéséhez, valamint ezen mezőgazdasági állatfajták megőrzését segítő tenyésztési-, génmegőrzési feladatok tenyésztőkkel történő megismertetéséhez, a szaktanácsadás és a hasznosítási feltételek megteremtésének elősegítéséhez - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A PF módosulásának értelmében a kötelezettségvállalási időszak még egy évvel, 2024. április 30-ig meghosszabbodik, így lehetőség van a kötelezettségvállalási időszak 5 évről 6, illetve 7 évre történő, meghosszabbítására! A kötelezettség vállalási időszak plusz egy évvel történő meghosszabbodásával a 2017-ben támogatást igénylők esetén lehetőség nyílik 6. és 7. kifizetési igénylés, valamint a 2018-ban támogatást igénylők esetén pedig 6. kifizetési igénylés benyújtására, azonban felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy ennek igénybevételéhez a támogatást igénylőknek minden esetben nyilatkozniuk kell!

Mint ismeretes, a 2017 évi támogatási kérelem benyújtás esetén a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetés igénylés benyújtására alap esetben 2022-ben volt lehetősége, amennyiben azonban élt a kötelezettség vállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével, úgy ebben az esetben 2023-ban, a kötelezettség vállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítás esetén pedig 2024-ben is lehetősége lesz kifizetés igénylést benyújtani. A 2018 évi támogatási kérelem benyújtás esetén pedig a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetés igénylés benyújtására alap esetben 2023-ban lesz lehetősége, a kötelezettség vállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítás esetén pedig 2024-ben is lesz lehetősége.

Amennyiben tehát a Kedvezményezett él a kötelezettségvállalási időszak újabb egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével a 2017-ben benyújtott támogatási kérelmek esetében a projektek 2017. május 1. és 2024. április 30. között, a 2018-ban benyújtott támogatási kérelmek esetében pedig 2018. május 1. és 2024. április 30. között valósulnak meg. A Kedvezményezettek a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítását a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által rendszeresített és általa közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával kérelmezhetik a 2023. május 1-től kezdődő gazdálkodási év vonatkozásában 2023. január 25-től február 22-ig terjedő időszakban.

A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs! A kérelem benyújtásának elmaradását úgy kell tekinteni, hogy a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével.

A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem a 2023 május 1-től kezdődő év vonatkozásában a Kincstár által közzétett formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával 2023. március 11-ig visszavonható. Az Agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, abban az esetben nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozó kérelmet benyújtania! A PF módosulásáról megjelent közlemény ezen az oldalon, az új PF teljes szövege és a módosult Támogatási okirat minta pedig a „Kapcsolódó dokumentumok” résznél ezen a linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?