Itt a figyelmeztetés: súlyos pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezt nem intézik el

Itt a figyelmeztetés: súlyos pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezt nem intézik el

agrarszektor.hu
Megkezdődött az adatszolgáltatás időszaka a magyar gazdálkodók számára. Nem árt tudni, hogy egyes VP támogatások esetében nemcsak a Gazdálkodási Napló vezetése elvárt, hanem az előző naptári évben - 2022 - vezetett napló adataiból adatszolgáltatási kötelezettsége is fennáll. Ilyen például az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodás támogatás is. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az alábbi támogatásoknál nemcsak a Gazdálkodási Napló vezetése elvárt, hanem a 2022-ben vezetett napló adataiból adatszolgáltatási kötelezettsége is fennáll a gazdálkodónak: agrár-környezetgazdálkodási kifizetés, ökológiai gazdálkodás támogatás, NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések, élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (kivéve a csak sövénytelepítés esetét) - fenntartási időszakra vonatkozóan.

A webGN és a Nitrát adatszolgáltatás benyújtási folyamata 2023. január 1-től megkezdődött.

  • január 1 - január 31. közötti időszakban a webGN benyújtása zajlik. A határidő jogvesztő. Mulasztás esetén az előző évre jutó támogatási összeg 15 %-kal csökkentésre kerül. Ugyanakkor, ha a támogatott Tápanyaggazdálkodási terv készítésére is kötelezett (VPAKG/ÖKO szántó és ültetvény) úgy ezen adatszolgáltatás elmaradásával további 15 % szankcióra lehet számítani.

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni, a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni és ügyfélkapun keresztül beküldeni. A TGT-be a 2022. egységes kérelem benyújtásának jogvesztő időpontjáig (2022.június 9.), azaz a támogatás első évében - a 2022-es növényekre vonatkozóan - elkészített terv adatait kell rögzíteni! 2023. január 1 - március 31. közötti időszakban a nitrát adatszolgáltatás lehetséges. A beküldés tényét igazolóan 3 visszaigazolás érkezik az ügyfélkapura. Az utolsó, azaz a 3. NÉBIH igazolás tartalmazza az adatszolgáltató adatait, a benyújtás sikerességét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Alábbi részletek is fontosak lehetnek:

Támogatások esetében a néhai nevében a vélelmezett örökös járhat el. A néhai ügyfélazonosìtójával megy be az adatszolgáltatás. Amennyiben már a kincstárnál örökösként nyilvántartott, úgy saját nevében jár el, nyilatkozik és szolgáltat adatot. Mindkét esetben azonban kerüljön beküldésre az akg@nebih.gov.hu email címre néhai regisztrációs száma, s az, hogy nevében a vélelmezett örökös (nyilvántartási szám) járt el, ha már örökös az ügyfél, akkor azért, hogy összekapcsolható legyen a NÉBIH listával. Elképzelhető, hogy az addigra nem frissül. Az új nyomtatvány az alábbi linken érhető el, s tölthető le. A NÉBIH tájékoztatójában további részleteket is tartalmaz: http://anyk.nebih.gov.hu/GazdalkodasiNaplo

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?