Fontos hír érkezett az őstermelők adózásáról: ez sokakat érint Magyarországon

Fontos hír érkezett az őstermelők adózásáról: ez sokakat érint Magyarországon

agrarszektor.hu
Az őstermelő, valamint az ősteremelők családi gazdaságának tagjai is lehetnek átalányadózó, és élhet ennek a kedvezményeivel, feltéve, hogy ennek törvényi feltételei fennállnak. De melyek is ezek a feltételek, és hogyan lehet az átalányadózást választani? Mutatjuk a részleteket!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jövedelemszámítás szempontjából az őstermelő átalányadózónak számít, ha annak törvényi feltételei fennállnak, ideértve az őstermelők családi gazdaságának tagjait is. Az őstermelő átalányadózóként teljesítheti személyi jövedelemadó kötelezettségét, ha a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A vonatkozó szabályozás szerint az átalányadózás választása egyszerű. Az őstermelőnek nem kell bejelentenie az adóhatóságnak, ha az átalányadózás szabályait választja, az átalányadózás alkalmazásáról nem kell nyilatkozatot tennie. Arról kell nyilatkoznia, ha a jövedelmét 2023-ban tételes költségelszámolással vagy 10%-os költséghányad alkalmazásával kívánja meghatározni. A mezőgazdasági őstermelő ezt a nyilatkozatot a 2023. május 22-ig benyújtandó 22SZJA bevallásban vagy az adóbevallási tervezet kiegészítésével teheti meg. A nyilatkozattételre a 22SZJA bevallás 12-01 es lapján a „A” blokkban van lehetőség. Ha a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, a bevallási határidőig nyilatkozhat az átalányadózástól eltérő adózási mód választásáról a T101 nyomtatványon. A nyilatkozatot évente meg kell ismételni, ha az őstermelő a következő adóévben sem kíván átalányadózást alkalmazni.

Az az átalányadózó mezőgazdasági őstermelő, aki 2022-ben átalányadózó volt és 2023-ban is átalányadózóként kíván tevékenykedni annak ezt a nyilatkozatot, nem kell kitöltenie. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?