Kinyíltak a pénzcsapok: milliárdok hullottak a magyar állattartókra

Kinyíltak a pénzcsapok: milliárdok hullottak a magyar állattartókra

agrarszektor.hu
Az elmúlt években számos komoly kihívás érte az állattenyésztési alágazatot. Nemcsak a koronavírus-járvány és a különböző állatbetegségek okoztak gondokat az ágazat szereplőinek, de a rendkívüli aszály és a megnövekedett műtrágyaárak miatt drasztikusan megemelkedett takarmányárak, az exponenciálisan növekvő energiaárak, a munkaerőhiány, valamint az orosz-ukrán háború is. Éppen ezért a következő időszakban különösen fontos szerepet kapnak az ágazat fejlesztését, jövedelmezőségi és likviditási gondjainak enyhítését szolgáló intézkedések, támogatások, kedvezményes hitelprogramok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állattenyésztéssel, állattartással foglalkozó termelők csaknem 200 milliárd forintot, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások egyötödét vették igénybe 2022-ben. Ennek 47,3%-a nemzeti költségvetésből került kifizetésre, amelynek csaknem felét az állatbetegségek megelőzésének támogatásai és az állatjóléti támogatások jelentették - olvasható a MÁSZ oldalán. Az állattenyésztési támogatások 52,7%-át uniós forrásból folyósították, amelynek közel felét a termeléshez kötött támogatások tették ki. Az egyes szakágazatok agrár- és vidékfejlesztési támogatásokból való részesedésénél figyelembe kell venni, hogy bizonyos jogcímek esetében a szakágazati felosztás nem lehetséges, vagy a támogatási konstrukció jellegéből adódóan, vagy mert több szakágazatot is érint.

A szarvasmarhatartóknak folyósított támogatások csaknem kétharmada a tejágazat termelőihez jutott. Több mint 26 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznútehén-támogatást kaptak 2022-ben. A Vidékfejlesztési Programból finanszírozott szerkezetátalakítást kísérő állatjóléti támogatás a szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítéséből adódó kiadások kompenzálását szolgálja. Erre a célra 2022-ben 11,5 milliárd forintot ítéltek oda, amiből 2,6 milliárd forintot fizettek ki a tejágazat termelőinek.

A húsmarhatartók uniós forrásból anyatehéntartásra és hízottbika-tartásra 12,4 milliárd forint értékben tudtak lehívni termeléshez kötött támogatásokat 2022-ben. További 2,3 milliárd forint átmeneti nemzeti forrás érkezett a szakágazatba, melynek túlnyomó része átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatása volt, míg egy évvel korábban emellett jelentős kifizetés történt termeléstől elválasztott húsmarhatartás és extenzifikációs szarvasmarhatartás támogatására is. Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatására 0,7 milliárd forintot biztosítottak az állattartóknak nemzeti forrásból átmeneti támogatásként, majd válságtámogatás keretében.

A sertés- és baromfiszakágazat elsősorban nemzeti forrásból támogatható, illetve a VP beruházási intézkedései állnak rendelkezésükre, uniós közvetlen támogatásban nem részesülhetnek. A baromfitartók nemzeti forrásból 15,6 milliárd forint állatjóléti támogatást vettek igénybe. Egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére a szakágazat 2,7 milliárd forint támogatást kapott.

A sertéságazat támogatásainak jelentős része állatjóléti célokat szolgált, amelyekre 2022-ben összesen 16,7 milliárd forint kifizetés történt. Ebből fény és takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítására 2022-ben az átmeneti támogatások, majd az orosz-ukrán konfliktus miatt nehéz helyzetbe kerülő agrárvállalkozások részére elkülönített válságtámogatási keret terhére vehettek igénybe támogatást a sertéstartók 2,9 milliárd forint összegben.

A juh- és kecsketartó szakágazat legjelentősebb támogatása az uniós forrásból nyújtott termeléshez kötött anyajuh-támogatás, melynek összege 2022-ben 6,3 milliárd forint volt. Nemzeti forrásból átmeneti anyajuh-támogatást, átmeneti anyakecske-támogatást, valamint termeléstől elválasztva, történelmi bázis alapján a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó kiegészítő támogatást kaptak a kedvezményezettek az anyajuhok után. A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatását 2022 októberében a korábbiaktól eltérően válságtámogatás formájában lehetett igényelni.

A méhészeti szakágazatnak 2,6 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Méhészeti Nemzeti Program, emellett nemzeti forrásból átmeneti támogatásokat kaptak a termelők. A haltermelők a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretéből 1,6 milliárd forintot használtak fel 2022-ben.

A már említett, több szakágazatot is érintő támogatások közül kiemelést érdemelnek a Vidékfejlesztési Program (VP) állattartó telepek fejlesztése és megújítása jogcímei, amelyekre 2022-ben 62,7 milliárd forintot kaptak a kedvezményezettek. A fent felsoroltakon kívül állategészségügyi intézkedéseket, tenyésztésszervezést, genetikai állományőrzést szolgáló támogatások segítették az állattartókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?