Újabb csavar a fúrt kutak ügyében: ezt minden kerttulajdonosnak tudnia kell

Újabb csavar a fúrt kutak ügyében: ezt minden kerttulajdonosnak tudnia kell

agrarszektor.hu
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezetet a Belügyminisztérium. A javaslat a vízbázisok védelme, a vízkészlet fenntartása, a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a kormány feladataként határozza meg a tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítését. A kockázatos és kockázatmentes területeket a jövőben ez a vízkészlet-védelmi országtérkép határozná meg. Egyúttal a háztartási vízigényt kielégítő kút meghatározása is fókuszba kerülne.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A módosítás másik sarokpontja a háztartási vízigényt kielégítő kút meghatározása. A háztartási vízigény a természetes személy évi 500 m3-t meg nem haladó mértékű, ivóvíz-ellátási célú vagy a személyes és a háztartásban felmerülő vízszükségletét kielégítő vízhasználatot jelenti. Ezzel a javaslat a vízkivételre mennyiségi korlátot rögzít. A törvényjavaslat harmadik fő eleme, hogy a háztartási kút talpmélysége az ötven métert nem haladhatja meg, az első vízzáró réteget nem érheti el, vagyis nem érinthet ivóvízbázist - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elérhető dokumentumok között szerepel egy tartalmi összefoglaló is a javaslatról. Ebben az áll, hogy a tervezet a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján fő szabályként azt rögzíti, hogy az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg. Fontos, hogy a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat a törvényjavaslat teljes körűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól - ezeket jogszerűen létesítettnek minősíti a módosítás.

Mint kiderült, a kormány többször próbálta már a mezőgazdasági öntözési célú és háztartási kutak összeírását, ám ez a feladat nem hajtható végre eredményesen az illegálisan létesített kutak százezres nagyságrendje miatt. A hatásvizsgálati lap szerint azonban a kútamnesztia végrehajtásához minden feltétel adott. A javaslatot május 10-ig lehet véleményezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?