Itt az újabb fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Itt az újabb fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

agrarszektor.hu
Elkészült a vízkészletvédelmi országtérkép, ami alapján eldöntheti egy kúttulajdonos, hogy a kútamnesztia után szükséges-e bejelentenie, illetve engedélyeztetnie a kútját. A térkép a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni, hiszen ezen lehet megnézni, hogy egy jogkövető háztartási (vagy mezőgazdasági) kúttulajdonosnak van-e bejelentési, engedélyeztetési kötelezettsége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember 7-én a honlapján adott hírt arról, hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, az oldalon egy rövid tájékoztató is található. Ez alapján a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeken a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter mélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére. Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

Rá lehet keresni bármilyen címre, és a térkép jelzi, hiogy az adott ingatlan vízvédelmi szempontból milyen területen fekszik. A rózsaszínnel jelölt részek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek, de ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy engedélyköteles az ott létesített kút.

Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke a 24.hu-nak elmondta, akár rózsaszínnel, akár fehérrel jelzi a meglévő háztartási talajvízkút (illetve mezőgazdasági öntözési vagy állattartási célú talajvízkút) helyét a térkép (ezek a kockázatmentes területek), az ottani kúttal nincs teendő, az a jövőben is fönnmaradhat, ha sekély mélységű, azaz talajvízkút. Hogy az adott kút mélysége szerint valóban talajvízkútnak minősül-e, azt szintén lehet ellőrizni a térképen. Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül. Ellenkező esetben viszont, vagyis, ha rétegvízkutunk van, annak utólagos hatósági engedélyezésére továbbra is szükség van.

Az újonnan létesítendő kutaknál a színezés szintén számít - folytatta a szakember. A rózsaszínnel jelölt területeken a háztartási célú talajvízkutak létesítése 2024. január 1-jétől bejelentésköteles és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartozik, míg a fehér területeken ilyen talajvízkutak a jövőben szabadon, engedély nélkül lesznek létesíthetők.

A mezőgazdasági célú talajvízkutak a rózsaszínű területfoltokon a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők, szemben a fehér területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd. Ha rétegvízkutat vagy karsztkutat kívánunk a jövőben létesíteni (bármilyen céllal), azok engedélyezési eljárási rendje semmiben nem változik, minden esetben előzetes vízjogi engedélyezési kötelezettséggel jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?