Kiderült: ők kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon, itt a lista

Kiderült: ők kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon, itt a lista

agrarszektor.hu
A tavalyi volt az utolsó év, amikor még a területalapú/zöldítési támogatásokat a megszokott rendszer szerint osztották ki, és lassan a 2014-2020-as fejlesztési ciklus vidékfejlesztési támogatásai is kifutnak. A  2021-2027-es szabályok nem csak a támogatások struktúrájában hoznak komoly változást, hanem abban is, hogy ebből publikusan mennyi információ lesz elérhető. A 2022-es évben minden eddiginél több, 1017 milliárd forintnyi támogatást osztott szét az államkincstár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növekedés jelentős része a KAP II. pilléréhez (azaz a Vidékfejlesztési támogatásokhoz) kapcsolódik – míg tavaly összesen a 237 milliárd forintot osztottak szét ebből a kasszából, idén az összeg csaknem 75%-kal, összesen 416 milliárd forintra nőtt, miközben a KAP I. pilléréből származó közvetlen és piacszervezési támogatások összege 437 milliárd forintról 15%-kal növekedve 506 milliárd forintot ért el. Mindeközben a nemzeti támogatások összege 23%-kal, 123 milliárd forintról 95 milliárd forintra csökkent - írja a K-Monitor. A legnagyobb összegeket - hasonlóan az eddigi évekhez - a KAP I. pilléréből származó területalapú és a zöldítési támogatások kapcsán osztották szét: mintegy 148 ezer földhasználó részesült összesen 257 milliárd forint értékben területalapú, 140 milliárd forint értékben pedig zöldítési támogatásban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertés- és baromfitartók jellemzően nem részesülnek a KAP I-es pillérének pénzeiből, 2022 ebből a szempontból is változást jelentett: egy EU-s válságkezelési program kapcsán mintegy 6 milliárd forintot különítettek el az Európai Mezőgazdasági Alapból kivételes alkalmazkodási támogatásként. E támogatások nagy része a legnagyobb tenyésztőknél csapódott le: a Straathof-, Bonafarm-, Nagisz- és Talentis-csoportokhoz tartozó cégekhez jutott az összes anyakoca-tartási kivételes alkalmazkodási támogatás 20%-a - sőt, ugyanez az arány a baromfitartók kivételes alkalmazkodási támogatása esetén még szembetűnőbb: itt a támogatások 20%-a összesen három cégnél csapódott le.

A vidékfejlesztési kassza berobbanásának több oka is van: egyrészt az eddigi hagyományos 85-15% EU-s, illetve hazai társfinanszírozási arány elmozdult a KAP II. finanszírozásából 2022-ben  átlagosan 47%-os részarányt vállalt a hazai költségvetés. A növekedéshez emellett döntően hozzájárul az is, hogy a korábban (2020-ban és 2021-ben) megítélt beruházási támogatások jelentős része a megvalósulási szakaszba érkezett (nyilván nem függetlenül attól, hogy közeledik a támogatási ciklus vége), ennek kapcsán több olyan jogcímen is utaltak ki jelentős összegben vidékfejlesztési támogatásokat, amelyekkel korábban nem találkozhattunk.

A Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre 1091 termelőnek mintegy 54 milliárd forintot utaltak ki; állattartó telepek fejlesztésére pedig 2022-ben csaknem ötször annyi pénz (mintegy 50 milliárd forint) jutott, mint 2021-ben. (Ez a támogatás sok esetben igen komoly értékű nagyberuházásokat takar; az ezen a jogcímen kiosztott pénzek több mint felét a támogatottak felső 10%-a vitte el.) A kasszából jelentős összeget képvisel még a 2020-ban meghirdetett mezőgazdasági kisüzemek támogatása program is (összesen 33 milliárd forint értékben); ebben több mint 8000-en jutottak egyenként 4,1 millió forintos átalánytámogatáshoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vidékfejlesztési pénzekből azonban természetesen nem csak közvetlenül a mezőgazdasági termelők részesülnek - a támogatásoknak egy része közvetetten (például kedvezményes hitelek révén) érkezik a termelőkhöz, vagy csak áttételesen  járulnak hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - például a vidéki közutak fejlesztésével, vagy az élelmiszeripari üzemek támogatásával. Ez utóbbi körben 2022-ben 13 milliárd forintot osztottak szét 44 vállalkozásnak. A legnagyobb élelmiszeripari támogatást a belga hátterű, alapvetően fagyasztott zöldségek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Sugo Food Kft. kapta, mintegy 1,5 milliárd forint összegben, amelyből csipszüzemet fejlesztettek (a cég 2022-ben 237 munkavállalót foglalkoztatott és árbevétele meghaladta a 12 milliárd forintot).

Őket követi a KOMETA 99 - az olasz hátterű húsipari cégnek 2022-ben 1,27 milliárd forint támogatást utaltak át előlegként (ez a támogatási összeg fele). A több mint 700 főt foglalkoztató, 77 milliárdos árbevételt elérő csoport 2022-es vidékfejlesztési támogatása azonban eltörpül amellett a 10 milliárd forintos beruházási támogatás mellett, amelyben egyedi kormánydöntés alapján részesülnek. Ha lehet, még meglepőbb a lista 3. helyezettjének, a Square Coffee Kft.-nek a több mint egymilliárd forintos támogatása. A kávékapszulákat gyártó műanyagipari cég ugyanis aligha tekinthető nagypályásnak: előző évre vonatkozó beszámolójuk szerint mindössze 3 főt foglalkoztattak, és 15 millió forintos árbevételt értek el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kik a legnagyobb kedvezményezettek?

A fentebb már említett Állattartó telepek fejlesztését támogató program jelentősen átrendezte a korábban alig-alig változó rangsort. A beruházási kedv azonban rövid távon könnyen lanyhulhat - ennek nemcsak az az oka, hogy az előző ciklus támogatásai elméletileg már kimerültek, de az is, hogy a jelenlegi magas kamatszint a támogatások ellenére is megnehezítheti a fejlesztések finanszírozását. Íme, a toplista a legnagyobb kedvezményezettekből:

  • Nagisz-csoport (8,4 milliárd forint),
  • Csányi Sándorhoz és családjához közvetlenül köthető cégek és entitások (4,8 milliárd forint),
  • Mészáros Lőrinc (6,7 milliárd forint),
  • Claessens-család (a család két ága összesen: 5,9 milliárd forint),
  • Őzse-család (3,8 milliárd forint),
  • Szatmári Zoltán és családja (2,4 milliárd forint),
  • Jos Janssen és cégei (2,6 milliárd forint),
  • Dorogi-család (2,2 milliárd forint),
  • Bódi-család (2,2 milliárd forint),
  • Dorcsinecz-család (2,1 milliárd forint),
  • Sano-csoport (1,9 milliárd forint),
  • Adrian Straathof (1,8 milliárd forint).
EZ IS ÉRDEKELHET

További jelentős támogatottak

Idén is jelentős támogatást kaptak a Bács-Kiskun megyében gazdálkodó Vidmann Lászlónak és családjának érdekeltségei (melyek közül a legjelentősebb a Városföldi Agrárgazdaság Zrt., valamint a Narivo Állattenyésztő És Növénytermelő Kft.), összesen mintegy 1,6 milliárd forint értékben - ebből 941 millió forint kapcsolódik sertéstartáshoz (elsősorban sertés- és kocatartáshoz kapcsolódó állatjóléti támogatások révén, de a Vidmann-érdekeltségek 127 millió forinthoz jutottak a kocatartók kivételes alkalmazkodási kalapjából is - ez az összes, ezen a jogcímen kiosztott támogatás 6,3%-a).

Ezen felül a csoport tagjai 428 millió forint értékben tejhasznú tehéntartáshoz kapcsolódó támogatásokban is részesültek. Komoly támogatásban részesült idén a szabadhídvégi Pélpusztai Mezőgazdasági Kft.-tés az Agro-Profit Kft.-t, amelyek 1,545 milliárd forint agrártámogatásban részesültek. A cégek tulajdonosa (2021 óta a brit Whitegill-csoporttal együtt) Sári Ferenc. A 2022-ben kiutalt összegből több mint egymilliárd érkezett szarvasmarha telep bővítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?