KAP támogatások: kevesebb pénzt kapnak a hollandok, mint hitték

KAP támogatások: kevesebb pénzt kapnak a hollandok, mint hitték

agrarszektor.hu
A holland kifizetési ügynökség bejelentette az alap- és kiegészítő KAP támogatások előre látható összegeit. A tavasszal közölt összegekhez képest a most bejelentett áraknál jelentősen csökkenés tapasztalható.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Hollandiában nyilvánosságra hozta a kifizető ügynökség a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott támogatások ideiglenes mértékét. A végleges támogatást 2024 tavaszán határozzák meg. Korábban bejelentették, hogy a Holland Vállalkozási Ügynökség (RVO) idén ideiglenes mértéket alkalmaz, mert a résztvevők nagy száma miatt fennáll a költségvetés túllépésének veszélye - írta meg a FruitVeB. A 2023-as alaptámogatás ideiglenes hektáronkénti mértéke 150 euró lett, míg az első 40 hektárra vonatkozó kiegészítő támogatás ideiglenes mértéke 46 euró. Az RVO célja, hogy idén az ideiglenes kifizetések 95%-át már kifizesse a mezőgazdasági termelőknek. Az ökológiai támogatások előzetes hektáronkénti díjtételei a Hollandiában érvényben levő minősítési rendszer szerinti bronz fokozatba tartozó gazdálkodók esetében 44 euró, az ezüst fokozatba tartozó gazdálkodók esetében 74 euró, az arany fokozatba tartozó gazdálkodók esetében pedig 148 euró.

Az idén tavasszal közölt összegekhez képest a most közzétett árak jelentős csökkenést jelentenek: a támogatási kérelmek kitöltésekor a mezőgazdasági termelők még mindig 221 eurós hektáronkénti alaptámogatással és 60 eurós (bronz), 100 eurós (ezüst), illetve 200 eurós (arany) hektáronkénti kifizetésekkel számolhattak az ökológiai rendszer keretében. A fiatal gazdákra egy kiegészítő fix kifizetés vonatkozik, amely nem a földterület nagysága szerint kerül kiszámításra: ezt 2500 euróban határozták meg a 2023-as évre vonatkozóan. A gazdálkodók 2024 tavaszán kapják meg az alaptámogatás utolsó kifizetését. Az ökológiai támogatások és a fiatal mezőgazdasági termelők kiegészítő támogatásának kifizetése szintén 2024-ben kerül kifizetésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58