Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erre nem figyel oda

Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erre nem figyel oda

agrarszektor.hu
Már javában zajlik az egységes kérelem beadásának folyamata, mely egészen június 10-ig tart, de természetesen nem szabad az utolsó pillanatokra hagyni a kifizetési/támogatási kérelmek benyújtását. A kérelmezéssel kapcsolatban fontos alaposan megismerni azokat a minimumkövetelményeket, amelyek az alaptámogatásért is elvártak. Mik ezek az elvárások? Kiderül az alábbi cikkből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összességében a lényeg, hogy a szántóterületet, az állandó gyepterületet és az állandó kultúrával fedett földterületet növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban kell tartani. Fontos, hogy a szántóterületen, az állandó gyepterületen vagy az állandó kultúrával fedett területen a tárgyévben mezőgazdasági termelés legyen vagy ha mindez nem történik meg, akkor ügyelni kell arra, hogy a gyomok - ideértve a veszélyes gyomnövényeket, valamint a nádat - és a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növények legfeljebb olyan mértékben legyenek csak jelen, hogy ne álljon fenn a szántóterület, az állandó gyepterület vagy az állandó kultúrával fedett terület „nagymértékű, súlyos lágyszárú vagy fás szárú gyomosodása vagy „nagymértékű, súlyos, maradandó fás szárú gyomosodása - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha mindezek mégis fennállnak, úgy a terület adott évben nem támogatható, sőt a maradandó fás szárú gyomosodás esetén a terület a MePAR-ban is nem támogatható területté válik. Az állandó és az ideiglenes gyepterületen ne legyen a helytelen legeltetési módból eredő károsodás (túllegeltetés), amelynek során rövidre rágás és taposás következtében a gyep foltokban kiritkul és a talajfelszín legalább 50%-ban fedetlenné válik (TMR ellenőrzi). Ugyanitt ügyelni kell arra, hogy a gyepalkotó fűfajok - a nád kivételével - és takarmánynövények túlsúlyban legyenek, és ne legyen látható az előző évből ottmaradt növedék (kóró), amelynek szaporító képletei is elnyíltak.

Ugyancsak elvárt, hogy a fás szárú gyümölcs- és szőlőültetvények esetében a gyommentesen tartási kritériumon túlmenően az ültetvényben a térállásból számított hektáronkénti tőszámot alapul véve a hiányzó, kiszáradt vagy más okból termőképtelenné vált egyedek aránya ne haladja meg a 30%-ot, ha meghaladja, úgy a terület adott évben nem támogatható. Ügyelni kell arra is, hogy a nem termelő tájképi elemekként és egyéb tájképi elemekként megjelölt (NPLFA) területeken meg kell akadályozni, hogy a veszélyes gyomnövények - aranka, parlagfű, selyemkóró (vaddohány) - és az EK rendeletben felsorolt inváziós növények - pl. gyalogakác - megtelepedjenek. Amennyiben e területeken az az inváziós növények jelenléte meghaladja az NPLFA területének a 10%-át, úgy a terület a támogatás szempontjából nem vehető figyelembe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06