Bibircses nyír

A bibircses nyír főleg középhegységeinkben fordul elő mészkerülő erdőkben, láperdőkben, homoki tölgyesekben. A bútor- és papírgyártásban is használják.

A bibircses nyír elterjedése és jellemzői

Európa nagy részén megtalálható fafaj. Felhatol a hideg övbe is, elterjedésének északi határa a 65. szélességi foknál van. Ázsiában pedig Mongóliáig terjed. Ökológiai szerepe nagyon fontos, pionír fafajként az elsők között jelenik meg a lepusztult területeken, megakadályozza a további leromlást, valamint segíti a többi faj megtelepedését. Területaránya 0,3%, főleg középhegységeinkben fordul elő mészkerülő erdőkben, láperdőkben, homoki tölgyesekben. Hazánkban inkább csak parkfaként, díszfaként ültetik a tűzifa és a bútor- és papírgyártás mellett.

A bibircses nyír rendkívül tág tűrőképességű, mind a négy klímazónánkban megél, jól bírja a hideget, meleget, szárazságot, többletvízhatást is elviseli. Inkább a savanyú talajokat kedveli, tápanyagigénye alacsony. Viszont nagyon fényigényes, olyannyira, hogy még az oldalárnyalást sem bírja. Nagyjából 25 méter magasra nőhet meg, törzse egyenes, ágai vékonyak, koronája laza, gallyai pedig lecsüngők.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.